COVID-19 és várandósság, védőoltások

Terhesség, szülés, szoptatás és COVID-19 (SARS-CoV-2), védőoltások

A várandósság során fellépő vírusfertőzések (Herpes, Rubeola, CMV, Varicella, Parvovírus, Zikavírus) okozhatnak magzati rendellenességeket, és befolyásolhatják a terhesség kimenetelét is. Az anya fertőződése előidézhet súlyos anyai megbetegedést, idő előtti méhösszehúzódásokat (vetélést, koraszülést), magzati növekedési és fejlődési zavart (pl. halláskárosodást, látászavart). Közvetlenül magzati fertőzést nem okozó vírusok (influenza) is okozhatnak idegrendszeri és szívfejlődési rendellenességeket, ha a megbetegedés a szervfejlődés korai időszakában, az első trimeszterben több napig tartó magas lázzal jár. Hangsúlyozandó az első trimeszteri lázcsillapítás kiemelt fontossága. A korábbi koronavírus-járványok (SARS-CoV-1, MERS-CoV) azt mutatták, hogy várandósok és magzataik vonatkozásában egyaránt kifejezetten rossz kimenetellel kell számolni, magas volt az intenzív ellátásra szorulók aránya, és a halálozás helyenként elérte a 35%-ot. 
A COVID-19-fertőzés következtébenmegbetegedett várandósoknál jellemző tünetek: láz, köhögés, nehézlégzés, torokfájás, fáradtság, izomfájdalom. A tüdőgyulladás miatti intenzív osztályos ellátás szükségessége gyakoribb, mint nem terhes fiatal nőknél! A SARS-CoV-2 járvány idején a méhen belüli magzati elhalások gyakorisága emelkedett. A kismamák megbetegedésének megelőzése érdekében a várandósgondozás során minimalizálni kell az orvos-beteg találkozásokat. Ha az orvosi vizsgálat mindenképpen szükséges, maszk viselése javasolt a mindenkor érvényes higiéniai szabályok betartásán túl. Anyai megbetegedés esetén a szülés idejének megválasztását nem befolyásolja a fertőzés, sőt ajánlatos a teljes felépülést megvárni az újszülött és az egészségügyi személyzet védelmének érdekében. A bőr-bőr kontaktus nem ellenjavallt, a magzatmáz eltávolítása az első 24 órában továbbra sem ajánlott. Magzatvízből, méhlepényből, köldökzsinórvérből eddig nem mutatták ki a vírust, anyáról magzatra terjedés nem ismert. Anyatejből sem izolálták még a vírust. A szoptatás továbbra is támogatandó, mert bár nagyon szoros kontaktust jelent, az anyatej az újszülött immunrendszerére rendkívül jó, pótolhatatlan hatást fejt ki!

COVID-19 elleni és egyéb védőoltások várandósság és szoptatás idején, terhesség vállalása előtt

A COVID-19-fertőzés megelőzhető! A fertőzés következtében megbetegedettek emelkedő száma és körükben a súlyos szövődmények növekvő aránya indokolttá teszi a terhességet tervezők és a várandósok mielőbbi beoltását! A megbetegedés potenciálisan súlyos következményeinek veszélye felülmúlja a védőoltás feltételezett kockázatait! A  várandósság mint természetes módon megváltozott immunitással járó állapot a vírusfertőzésekkel szembeni gyengült védekezőképesség révén önmagában kockázati tényező. A cukorbetegség, a magasvérnyomás-betegség, az elhízás várandósok esetében is extra kockázatot jelent. Megfelelő mennyiségű és minőségű adat áll rendelkezésre, hogy várandósság előtt és alatt nem lép fel több nem kívánatos esemény az oltás miatt, mint az egyéb populációban. Tervezett várandósság esetén minél előbb, már fennálló várandósság esetén a 12. és 36. hét között adandóak az mRNS vakcinák. Két oltás között min. 3 hét teljen el.
A vakcina védelmet biztosít az anya számára a súlyos következményekkel járó megbetegedéssel szemben, a magzati keringésbe átjutó ellenanyagok révén pedig a születendő gyermek számára is. A COVID-19 mRNS védőoltások (Moderna, Pfizer Comirnaty) biztonságossági vizsgálatai több ezer várandós véletlenszerű beoltásával és követésével zajlottak. Élő kórokozót egyik COVID-19 elleni oltás sem tartalmaz. Az oltási szövődményeknek sokkal kisebb a kockázatuk, mint a fertőzésnek! Emellett az oltás idáig nem okozott magzati fejlődési rendellenességet, természetesen az utánkövetéses vizsgálatok tovább folynak. Szülés után bármikor olthatóak COVID-19 ellen a szoptató anyák. A szoptatás nem képez ellenjavallatot, az oltóanyag nem választódik ki az anyatejbe.

Kifejezetten javasolt az influenza elleni védőoltás felvétele is gyermekvállalást tervezők és várandósok esetében egyaránt. Az influenza elleni vakcinák biztonságosak és évek óta ajánlottak ezen populáció számára. Évtizedes tapasztalat alapán kimondható, hogy az anya oltásának nincs hátrányos hatása sem a várandós, sem a gyermek számára, ugyanakkor bizonyított egészségvédő és betegség-megelőző hatása van mind a várandós, mind a gyermek számára!

Várandósság idején és azelőtt tehát kifejezetten javasolt a COVID-19 és az influenza elleni oltás, adható a tetanusz, a veszettség és a hepatitisz A elleni vakcina. 
Családtervezőknek és várandósok környezetében élőknek a COVID-19 és az influenza elleni védőoltásokon túl ajánlottak: bárányhimlő, mumpsz, kanyaró, rózsahimlő és szamárköhögés elleni (emlékeztető) oltás. 
Az inaktivált oltóanyagok biztonságosak terhesség és szoptatás alatt.
Az élő, legyengített kórokozót tartalmazó oltások az elméleti rizikó miatt terhesség alatt nem adhatóak, és beadásuk után 4 héttel vállalható terhesség. Ugyanakkor a rendkívül alacsony gyakorlati rizikó miatt terhesség-megszakítás oltás miatt nem indokolt.
Rutinszerűen nem javasolt oltások terhesség alatt: hepatitisz B, meningococcus, hastífusz, HPV elleni vakcina.
Nem adható oltások terhesség alatt: sárgaláz, mumpsz, kanyaró, rózsahimlő, kullancs-encephalitisz. 
A szoptató anyák a sárgaláz elleni vakcina kivételével szabadon olthatóak.
Várandósok környezetében élőknek bármilyen vakcina szabadon adható.