Tájékoztatók, szakmai anyagok

Sokszor nehéz manapság eligazodni a minket körülvevő információrengetegben, és pontos, hiteles forrást találni. Weboldalamon szakszerű, ugyanakkor közérthető ismeretterjesztő anyagot olvashat számos szülészet-nőgyógyászati témában, valamint egészségmegőrzéssel és betegség-megelőzéssel kapcsolatban.

Hajhullás

Hajhullás

Az életkor előrehaladtával, nemre való tekintet nélkül, az emberek kb. felének elkezd ritkulni a haja. Fokozott hajvesztéssel bizonyos életszakaszokban szinte mindenki szembesül. A hajhullás akkor tekinthető rendellenesnek, ha túlzott mértékű (naponta több, mint 100 hajszál), és a kihullott hajszálak helyén nem nő új, így a hajkorona csökkenése észlelhető, amely nemcsak kozmetikai gondot, hanem lelki, önbecsülési problémát is okozhat. A hajhullás (alopecia) lehet foltos és szétszórt, azaz diffúz. Mindkettő maradandó kopaszodáshoz vezet, ha a szőrtüszők és a bennük található hajhagymák elpusztulnak. Ha a hajhagyma nem pusztul el, csak sejtjeinek osztódása szűnik meg egy időre, átmeneti, fokozott hajhullás és következményes átmeneti kopaszság alakul ki. Az átmeneti hajhullás kezelésének célja a hajszálakat létrehozó sejtek osztódásának, a keratinképzésnek és a hajas fejbőr anyagcseréjének a serkentése. 
A hajnövekedés ciklikus. A haj növekedési fázisa, az anagén fázis 2-6 évig tart. Ezt követi a katagén fázis, amikor a haj gyökere elsorvad, aztán a hajhagyma átmegy telogén fázisba, amely 5-6 hétig tart, utána a haj kihullik, és a hajhagyma újra anagén fázisba kerül. A mind a férfiaknál, mind a nőknél a 40-es évektől kezdődően, a fejtetőn és a halántékon kezdődő hajritkulást, kopaszodást androgén alopékiának nevezzünk. Androgén alopékiában a haj anagén fázisa egyre rövidebb lesz, a hajhagymák mérete egyre csökken, a hajszálak egyre vékonyabbakká válnak, és a haj egy idő után már nem nő olyan hosszúra, hogy kibújjon a bőrfelszín fölé. Hátterében genetikai hatást tételeznek fel, mert erősen kopaszodó apák fiúgyermekei öröklik a hajlamot. E felismerésnek különösen a megelőzésben lehet fontos szerepe. Első jele férfiaknál a halántékvonal visszahúzódása, majd a homlokon és a fejtetőn megfigyelhető hajritkulás. Nőknél a hajritkulás a fejtetőt érinti, a menopauza után a folyamat felgyorsulhat, de a férfiakkal ellentétben végső kopaszodáshoz nem szokott vezetni. Nem is a tesztoszteron, hanem annak  aktív változata, a dihidrotesztoszteron (DHT) okozza a bajt. Azon férfiak, akik a hormonátalakulást katalizáló enzim ritka hiányával születnek, nem kopaszodnak. Máig ismeretlen okbó, a homlokon, fejtetőn és halántékon lévő hajhagymák egyénenként eltérő mértékben dihidrotesztoszteron-érzékenyek, itt ugyanis a ahjhagymák sorvadását, míg más testtájakon a szőrzet erősődését okozza. A dihidrotesztoszteron-hormonérzékenység mértéke a kopaszodás és szőrösödési hajlam egyik fontos tényezője.
A női szervezet is termel férfi (androgén) hormonokat a mellékvesékben és a petefészkekben. A DHT-ra való fokozott érzékenység, ami a hajhullás kiváltó oka, genetikailag meghatározott: szerepet játszik benne az androgénreceptorok emelkedett száma, fokozott érzékenysége, az 5-alfa-reduktáz enzim túlzott aktivitása.  A szervezetben termelődő tesztoszteron az 5-alfa-reduktáz enzim hatására alakul át aktív formává, dihidrotesztoszteronná, amely kapcsolódik a szőrtüszők sejtjein található speciális receptorokhoz, és olyan folyamatokat indít el, amelyek hajhullást okoznak: a hajszálak növekedési ciklusa lerövidül, a tüsző egyre kisebb lesz, a hajszál elvékonyodik, szerkezete megváltozik hossznövekedése lelassul, fénytelen, pigmenthiányos piheszőrré válik, és hatékony kezelés nélkül végül elpusztul. Ugyanakkor a hajhagymák általában sokáig csak sorvadnak, de el nem pusztulnak, ez reménykeltő a hajnövesztés szempontjából. Hajhullást kiválthatnak más hormonális (endokrinológiai) rendellenességek: kortizolszint-, prolaktinszint-emelkedés, pajzsmirigybetegség, elhízás, nem kóros hormonális állapotok (szülés után, szoptatás alatt, csecsemőkorban), továbbá nem hormonális eltérések is: májbetegség, autoimmun betegségek (SLE, vitiligo, Hashimoto-thyreoiditis), gyógyszerek (véralvadásgátlók, fogamzásgátlók, fogyókúrás gyógyszerek, retinoid, penicillamin), nyomelemhiány (vas, cink, réz), vitaminhiány (A, B), fehérjehiány, vitamin-túladagolás, alacsony vérnyomás, kemoterápia, krónikus fertőzés, hosszan tartó lázas állapot, gyulladásos góc a szervezetben (pl. fog, íny, epehólyag, mandula), nagy lelki, fizikai megterhelés, tartós stressz, vegyszerek (ólom, hajfesték). A fejbőrön a kóros faggyúképződés következtében elszaporodhat a zsírsavakat termelő Pytirosporum ovalis nevű gomba, amely a száraz korpa kialakulásáért felelős. A túlzott faggyútermelés, amely seborrhoea kialakulásához vezet, folyamatos hajvesztést, kellemetlen, viszkető érzést, gyors hajzsírosodást okoz.
A kezelés akkor válik igazán hatásossá, ha két irányban hat: megfékezi a hajhullást és elősegíti a haj újranövését. A kezelés módját mindig a kiváltó ok határozza meg, ezért a kivizsgálás célja ennek felderítése. A kivizsgálás része a testtömegindex meghatározása, vérnyomásmérés, a nemi szervek, az emlők vizsgálata, hüvelyi ultrahang-vizsgálat, laboratóriumi vizsgálatok (vérkép, máj-, vesefunkció, vas, CRP, vércukor, inzulin, lipidek, hormonok: FSH, LH, TSH, prolaktin, ösztradiol, tesztoszteron, dihidrotesztoszteron, androsztendion, SHBG, DHEA, DHEAS), szükség esetén mellékvese-ultrahang, koponyaröntgen, CT, MRI.

Kezelés

Használjunk természetes anyagokat tartalmazó hajápoló készítményeket, kerüljük a fejbőrt irritáló, viszketést okozó hajformázókat. Fontos a gyakori hajmosás. Amennyiben a tünetek hetekig fennállnak, súlyosbodnak, nőgyógyászhoz, endokrinológushoz, bőrgyógyászhoz javasolt fordulni.
Gyógyszerszedés, illetve hajfesték, hajvasaló túl gyakori használata esetén a kiváltó ok elhagyását követően általában néhány hónapon belül érzékelhető javulás, a hajvesztés csökkenése, később a hajtömeg növekedése. Más betegségek következtében jelentkező hajhullás esetén javulás az alabbetegség megfelelő kezelésétől várható.
Régóta használják a fűrészpálma gyümölcsét és gyökerét a vizeletkiválasztó rendszert érintő betegségekben. Mára igazolódott, hogy egyik hatóanyaga, a beta-sitosterol gátolja a tesztoszteron-átalakító 5-alfa reduktáz enzim aktivitását, más hatóanyagai pedig gátolják a dihidrotesztoszteront a receptorához való kötődésében. A szer ezért alkalmas mind prosztata-megnagyobbodás, mind hajhullás kezelésére a csalángyökérhez és a tökmagolajhoz hasonlóan. A csalánkivonat ezért állandó összetevője a különféle hajápoló szereknek és hajnövesztő teáknak. 
Az életmód és a táplálkozás ugyancsak fontos tényező, bár olykor ezen a legnehezebb változtatni. Fontos a vitamin-, ásványianyag- és nyomelempótlás, sokszor ugyanis a szénhidrátdús, friss zöldségekben szegény táplálkozás mellett ezek (pl. vas, cink) krónikus hiánya alakul ki, amelynek sok más egészségügyi probléma mellett a hajhullás is következménye lehet. A II. világháború után a japán férfiak körében rohamosan terjedni kezdett a kopaszodás, amit a mozgáshiánynak és az elhízásnak tulajdonítanak. A túlsúly és a mozgásszegény életmód magas inzulinszintet és magas szabad tesztoszteronszintet eredményez, amely növeli a haj szempontjából káros dihidrotesztoszteron-szintet. A testmozgás és a kalóriabevitel csökkentése csökkenti az inzulinszintet, amely megnöveli a nemihormon-kötő fehérje (SHBG) szintjét, ami így csökkenti a szabad tesztoszteron szintjét azt megkötve a vérben, vagyis kevesebb dihidrotesztoszteron tud képződni. az első hetekben naponta. A rendszeres testedzés fokozza a fejbőr vérkeringését és oxigén-ellátottságát, ami serkenti a hajnövekedést. Ugyanezt a célt szolgálják a fejbőrbe injektálható, vérbőséget okozó anyagok.
A ketokonazol gombaellenes szer, Nizoral néven korpás hajra kenőcs és sampon formájában forgalmazzák. Serkenti a hajnövekedést, csökkenti a férfias hajhullást. Egyrészt gátolja a dihidrotesztoszteron hormon termelődését, másrészt csökkenti a Malassezia gomba szaporodását, ami fejbőrgyulladást, korpásodást és kopaszodást is okoz. Egy vizsgálat szerint a Nizoralnak van a gombaellenes és hormonhatástól független hajnövesztő hatása is. Hat hónapos, napi rendszerességgel alkalmazott 2%-os Nizoral sampon jelentős hajdúsulást eredményez. Legjobb úgy használni, hogy a habosított sampont pár percig a fejen hagyjuk. Megfigyelések szerint a Neutrogena kőszénkátrány-tartalmú T-Gel samponja is hatásos a hajhullás ellen, mivel valamelyik hatóanyaga antiandrogén hatású.
A minoxidil (Regaine) hajnövesztő hatását véletlenül ismerték fel. Eredetileg értágító vérnyomáscsökkentőnek fejlesztették ki, s az alkalmazás során derült ki, hogy fokozott szőrnövejedést (hipertrichózist) eredményezhet. Nőknél is hatásos a 2%-os gél. Az a tapasztalat, hogy az izotretinoin (Roaccutan, Inerta) Regaine-nal együtt alkalmazva fokozott hatást eredményez. A kettő keveréke külföldön pl. Remox néven kapható. Ha önmagában nem elég, legalább is férfiak esetében finasterid kezeléssel kombinálva ajánlják. Ha a valaki nem szeretne a  teste működésébe beleavatkozni, vagy megelőzésként szeretné hazsnálni, akkor a Regaine-t neki találták ki. A másik hab formájút könnyebb kezelni, de összetapad tóúőle a haj, így marad az esti kezelés. 
Nők androgén típusú hajhullása esetén jó hatásúak lehetnek az antiandrogén hormont tartalmazó fogamzásgátlók (ciproteron, drospirenon, dienogeszt) és a vízhajtóként is használt spironolacton (Verospiron). 
A hosszú hajciklus (több éves növekedési, néhány napos átmeneti és pár hónapos nyugalmi fázis) miatt rendszerint több hónapos kezelésre van szükség, és az eredmény 3-6 hónap elteltével értékelhető. A tesztoszteronszint csökkentése a hajhullás megállítására nem járható út a tesztoszteron sok más fontos hatása miatt, ráadásul a vizsgálatok többsége szerint a kopaszodó férfiak vagy ritkuló hajú nők jelentős részében nem is magasabb a tesztoszteronszint. További lehetőség a hajhagymákon lévő dihidrotesztoszteron-receptorok bénítása vagy az 5-alfa-reduktáz enzim gátlása, mert ekkor nem termelődne dihidrotesztoszteron. Az első enzimgátlót, a finasteridet eredetileg prosztata-megnagyobbodás kezelésére fejlesztették ki, mert a dihidrotesztoszteron az egyik felelőse e mirigy jóindulatú megnagyobbodásának. Hamarosan kiderült, hogy a szert szedőknél csökken a kopaszodás, sőt hajvisszanövés tapasztalható. Egy nagy vizsgálatban napi 1 mg finasterid a férfiak 66%-ánál új haj növekedést idézett elő, 83%-ánál megállította a hajvesztést. Gondos vizsgálatok alapján mondhatjuk, hogy 1 mg finasteridnek semmiféle káros mellékhatása nincs a férfi hormonális működésére nézve, nagyobb adag szedésével kapcsolatban felmerült, hogy szexuális diszfunkciókat eredményezhet. Termékeny korban lévő nőknél a kezelés alatti esetleges teherbeesés súlyos kockázatot jelent a magzatra nézve, posztmenopauzában nyilvám ez a veszély már nem áll fenn. Egy vizsgálatban a nem kívánt terhességet megelőző fogamzásgátlóval együtt alkalmazva 12 hónapos kezelés során csökkentette a hajhullást. A vizsgálatból arra lehet következtetni, hogy valószínűleg olyan nőknél válik be a finasterid, akiknél magas a dihidrotesztoszteron szintje. A finasteridet külföldön hajnövesztőként 1 mg-os kiszerelésben Propecia néven forgalmazzák, Magyarországon 5 mg-os tabletta formájában vényköteles prosztatagyógyszer (Proscar, Finasterid-Hexal, Prosterid). A vizsgálatok azt mutatják, hogy 5 mg finasterid nem sokkal hatásosabb, mint az 1 mg, nem éri meg ezt szedni a minden hormonális rendszert érintő kezelés megnövekedett kockázata miatt. A 0,5 mg-os dutasterid hatása, amelyet Avodart néven szintén jóindulatú prosztata-megnagyobbodásra törzskönyveztek, az 5 mg-os finasterid hatásával azonos. Legalább két évig kell szedni, hogy látható hatást fejtsen ki, és ha abbahagyják, pár hónap múlva ismét ritkulni kezd a haj.
Akinek a kémiai beavatkozások nem használnak, és nem tud beletörődni kopaszodásába, választhatja még a haj- (fejbőr-) tetoválást és a hajátültetést. Ennek leggyakoribb formájában a kopaszodás szempontjából a legkevésbé érintett tarkóról kimetszenek egy hajas bőrcsíkot, melyet apró szigetekre szeletelnek. A hajhiányos helyeken apró bemetszéseket végeznek, és mindegyikbe ültetnek egy hajszigetet. A több órás műtét során kb. 800 szigetecskét ültetnek be. Sikeraránya elérheti a 95%-ot. A hajhagymák az átültetés után 2-3 hónappal kezdenek működni. Mivel ezek a tarkóról származó hajhagymák nem/kevésbé dihidrotesztoszteron-érzékenyek, a későbbiekben nem fenyegeti őket a kopaszodás.

 

 

 

 

 

Túlsúly, elhízás

Túlsúly, elhízás (Obesitas)

2017-ben az OECD-országokban a felnőttek fele, a gyermekek hatoda túlsúlyos vagy elhízott, és az arányok növekvő tendenciát mutatnak. A túlsúlyt leggyakrabban a  szervezet energia-egyensúlyának felborulása okozza: a bevitel tartósan meghaladja a szükséges mennyiséget, ennek következtében a test zsírtartalma felszaporodik. Ritkán betegség következménye (inzulintermelő daganat, mellékvesekéreg-túlműködés). A D-vitamin hiánya szintén összefüggést mutat az elhízással. Az öröklődés szerepe mellett szól, hogy az egypetéjű ikrek testtömege akkor is hasonló, ha más környezetben nőnek fel. Ugyanakkor az étkezési szokások, az alacsony fizikai aktivitás szerepe sem elhanyagolható. 
A túlsúly mértékét a testtömegindex (BMI: a kg-ban megadott testtömeg osztva a méterben megadott testmagasság négyzetével) és a haskörfogat mérésének segítségével lehet jellemezni.
BMI
Alultáplált: BMI <18,5 kg/m2;
Normális: BMI 18,5–24,9 kg/m2;
Túlsúlyos: BMI 25,0–29,9 kg/m2;
I. fokú elhízás: BMI 30,0–34,9 kg/m2;
II. fokú elhízás: BMI 35,0–39,9 kg/m2;
III. fokú túlsúly: BMI>40,0 kg/m2
.
Haskörfogat
Férfiak esetében a normális haskörfogat 94 cm alatti, túlsúly: 94–102 cm, elhízás: 102 cm felett.
Nőknél normálisan 80 cm alatti, túlsúly: 80–88 cm, elhízás: 88 cm felett.

A mozgásszegény életmód és a túlsúly az emelkedett testzsírtartalom (elsősorban a zsigeri, azaz belszervi, nem a bőr alatti), inzulinrezisztencia (az inzulin csökkent hatékonysággal serkenti a cukor bejutását a célszervekbe) és kompenzatorikus inzulinszint-emelkedés (hiperinzulinémia) révén növeli a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a rosszindulatú daganatok, a szív-, érrendszeri és zsíranyagcsere-betegségek kialakulásának kockázatát, míg a testmozgás és a kalóriabevitel csökkentése az inzulinszint csökkentése és egyéb jótékony anyagcserehatások révén ezzel ellentétes, pozitív hatásokat fejt ki. A túlsúlyt nők és férfiak esetén egyaránt kapcsolatba hozták a csökkent termékenységgel, bizonyos szülészeti-nőgyógyászati szövődményekkel és az újszülöttet érintő betegségekkel. A menstruációs ciklusra, a megtermékenyülésre és a beágyazódásra gyakorolt kedvezőtlen hatás még nem teljesen tisztázott, de az ismert, hogy túlsúlyos meddő pácienseknél gyakoribb a vérzészavar, a D-vitamin hiánya, az emelkedett inzulinszint (utóbbi közvetve csökkenti a petefészek ciklikus hormontermelését szabályozó agyalapimirigy-hormonokat), emelkedett az ösztrogénszint (a zsírszövetben annak mennyiségével arányosan jelen lévő férfinemihormon-átalakító enzimek működése következtében). A zsírszövet olyan anyagokat termel, amelyek közvetlenül képesek gátolni a petefészek működését. A túlsúly még szabályos menstruációs ciklusú nőknél is csökkenti a termékenységet: ez az elhúzódó tüszőérésnek, a kisebb petesejteknek, az alacsonyabb luteinizálóhormon- és progeszteronszintnek tulajdonítható. Elhízás esetén a megtermékenyült petesejt zsír-, cukor- és aminosav-anyagcseréje eltér a normálistól, fejlődése gyakrabban áll le. Alacsonyabb a mesterséges megtermékenyítés sikeraránya (10%-kal kevesebb élveszületés). Gyakoribb a vetélés, a terhességi cukorbetegség, a terhességi magasvérnyomás-betegség, a méhen belüli növekedési zavar, a koraszülés, a túlhordás és a magzat méhen belüli elhalása. Az általában nagyobb magzati súly miatt gyakoribb az elhúzódó szülés, a vállelakadás, a hüvely- és gátsérülés, a vákuumos szülésbefejezés és a császármetszés, miközben a hüvelyi szülés alapvetően kevesebb szövődménnyel jár. Elhízott nőknél császármetszést követően a sebgyógyulási zavarok, a hegszétválás, a méhgyulladás, a trombózis, a tüdőödéma és a halálozás fokozott kockázatával kell számolni. 
A fogamzásgátlási módszerek közül 40 feletti testtömegindex, epekő, metabolikus szindróma, korábbi trombózis, rosszindulatú daganat esetén a nem hormonális lehetőségek javasoltak.
Csökkenni akkor fog a testtömeg, ha az energia-bevitel kisebb, mint a felhasználás, tehát a megfelelő minőségi összetételű, de energiaszegény diéta és a fizikai aktivitás növelése. Terhesség vállalása előtt a cél a testsúly min. 7%-kal való csökkentése. Hetente min. 150 perc közepes intenzitású testmozgás (pl. úszás, kerékpározás, gyaloglás, futás) javasolt 3-5 alkalomra elosztva.
A napi energia-bevitel 500-1000 kcal-os csökkentése hetente kb. 1 kg súlyvesztést eredményezhet, a napi 1200 kcal-os diéta megfelelő testmozgással 6 hónap alatt a testsúly 10%-ának leadását eredményezheti. Fontos figyelembe venni azonban, hogy nem léteznek mindenki számára egyformán hatásos és egészséges sémák, a fogyási tervet mindig személyre szabottan kell kialakítani, amelynek koordinálásában segíthet dietetikus, obezitológus orvos.
Gyógyszeres kezelés (az éhségérzetet a központi idegrendszer szintjén csökkentő  sibutramin vagy a zsírfelszívódást gátló orlistat) vagy gyomorgyűrűműtét segítheti a diétával sikertelenül próbálkozókat, de tervezett teherbe esés előtt nem javasolt, vagy a terhességet ajánlatos a műtét után egy évvel elhalasztani. Mérlegelendő viszont, hogy a testsúlycsökkentésre szánt idő az életkor előrehaladásával csökkenti a teherbe esés esélyeit.

Emlővizsgálat

Az emlők önvizsgálata

Havonta egyszer végezzük el, legalkalmasabbak a menstruációt követő napok, mert ekkor az emlők puhák, nem nyomásérzékenyek. Tükörrel szemben állva először leengedett, majd fej fölé emelt karokkal tekintsük meg az emlőket több irányból. Figyeljük meg a szimmetriát, a bőr esetleges elváltozásait, a méretváltozást. 
Ezt követően először álló helyzetben, a bal kart a fej fölé emelve, jobb kézzel tapintsuk át alaposan, körkörös mozdulatokkal a bal mellet csomót, göböt keresve, majd fordítva, a másik oldali mellet is. Háton fekvő helyzetben ismételjük meg a tapintást. 
Az emlő és a hónalj között, illetva a hónaljárokban elhelyezkedő nyirokcsomók vizsgálatához a karokat először a fej fölé kell emelni, majd a törzs mellett oldalra leengedni, felváltva. 
Végül ellenőrizzük, hogy nincs-e váladékozás a mellbimbókra gyakorolt enyhe nyomás hatására. 

Haladéktalanul forduljon orvoshoz, ha:
-csomót, göböt tapint a melleben vagy a hónaljban,
-megváltozott a mell formája,
-a mellbimbó tartósan behúzódik,
-bőrelváltozást (redő, gödröcske) tapasztal,
-váladékozást észlel!
A talált elváltozások többsége nem rosszindulatú, de csak szakorvosi és képalkotó vizsgálat után állítható fel a diagnózis!
Magyarországon szervezett emlőszűrés keretében 45 éven felüli nőknél kétévente történik mammográfia. Panasz esetén fitalabb korban az emlők ultrahangvizsgálata javasolt.

Terhességi cukorbetegség (GDM)

A terhességi cukorbetegség olyan szénhidrátanyagcsere-zavar, amely terhesség során alakul ki (90%) vagy kerül felismerésre (10%-ban a várandósság előtt is fennállt, csak nem ismerték fel). Hazánkban jelenleg minden tizedik várandósságra jellemző, az utóbbi 20 évben előfordulása megduplázódott. Tünetet nem okoz, szűrővizsgálattal diagnosztizálható. A várandósság 24-28. hetében terheléses glükóztolerancia teszt (vércukorszintmérés) végzendő. Fokozott kockázat (35 évesnél idősebb anya, elhízottság, cukorbeteg rokon, korábbi anyagcserezavar, koraszülés, halvaszületés, fejlődési rendellenességgel vagy min. 4000 grammal született gyermek, ikerterhesség, IVF) esetén már az első trimeszterben, tehát a terhesség diagnosztizálását követően azonnal. 7 mmol/l feletti éhomi vércukorérték (glükóz) igazolja. Korai felismerése és kezelése az anyai és magzati szövődmények megelőzése érdekében fontos: növeli a nagy születési súly, az újszülöttkori alacsony vércukorszint, a légzészavar, a későbbi cukorbeteség, szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulását mind az anyánál, mind a gyermeknél. Következő terhesség esetén a GDM ismétlődése 30%-os. 
A kezelés első és legfontosabb eleme az életmódváltás: megfelelő étrend kialakítása a napi fizikai aktivitáshoz igazítva, edzettséghez igazodó gyakoriságú és intenzitású testmozgás. Legtöbbször ez elegendő a megfelelő vércukorszint fenntartásához. Ha mégsem, inzulin adása javasolt a terhesség végéig, rendszeres laboratóriumi ellenőrzés mellett. A szülést követően naponta mérni kell a vércukorszintet, hogy cukorbetegség kialakult-e, ha igen, diabetológiai gondozás kezdendő. Ha terhességi diabétesznek bizonyult, 6 hét elteltével cukorterhelés, majd 1-2 évente háziorvosi ellenőrzés javasolt.
(Forrás: Nőorvosok Lapja 81/5.)

Ismétlődő (habitualis) vetélés

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint egészséges, fiatal párok esetében a teherbe esési esély ovulációt követő együttlét után kb. 30%. A klinikailag igazolt terhességek 25%-a vetéléssel végződik. 30 éves nő esetében 10%, 40 év felett 50% a vetélés kockázata. A vetélések 5%-a ismétlődő. Két egymást követő vetélés esetén kivizsgálás és szükség esetén célzott kezelés indítható.
A sikeres beágyazódás 3 feltétele: az embriónak ép kromoszómakészlettel kell rendelkeznie, megfelelő időben kell a méhüregbe érkeznie, a méhnyálkahártyának befogadóképesnek, beágyazódásra alkalmasnak kell lennie. Az ismétlődő vetélésnek számos rizikótényezője ismert, amelyek megfelelő kezeléssel csökkenthetőek. Stresszoldás, relaxáció, a dohányzás és az alkoholfogyasztás kerülése, krónikus gyulladásos betegségek gyógyítása, kromoszóma-rendellenességek (kiegyensúlyozott transzlokáció) kiszűrése embrió-beültetés előtt, antifoszfolipid autoantitestek jelenlétekor véralvadásgátló heparin és acetiszalicilsav szedése, méhsövények, -polip, mióma, méhüregi összenövések műtéti (hiszteroszkópos, azaz méhtükrözéses) megoldása, pajzsmirigy-alulműködés és pajzsmirigyellenes ellenanyagok (anti-TPO) magas szintje esetén tiroxinpótlás, -túlműködéskor propiltiouracil, prolaktin túltermelődésekor dopaminagonista, sárgatest-elégtelenség esetén progeszteronpótlás. Fertőzések oki szerepe is felmerült közvetlen embrió-/magzat-/méhlepény-károsító, hüvelyflórát megváltoztató, immunrendszert befolyásoló hatásuknál fogva. Nincs bizonyíték a policisztás petefészek tünetegyüttes és az ismétlődő vetélés kapcsolatára, és arra sem, hogy a metformin csökkentené a vetélési kockázatot PCOS esetén. A D-vitamin elégtelen szintje gyakoribb habitualis vetélők között. Bár arra egyelőre nincs adat, hogy pótlása javítaná a terhesség kimenetelét, napi 2000-4000 NE szedésének negatív hatása nem ismert, ezért mindenképp javasolható. Az V. véralvadási faktor génjének Leiden-mutációja gyakoribb habitualis vetélőkben, de rizikónövelő hatása viszonylag kicsi, így véralvadásgátló kezelés nem javasolt.
Felmerült apai antigének elleni antitestek szerepe is, de ennek szűréséhez jeneleg sem megfelelő tudományos alap, sem vizsgálati módszer nem áll rendelkezésünkre.
A férfi partner kivizsgálása sokáig a spermiumanalízisre korlátozódott, az utóbbi években jelentek meg a DNS-fragmentációs tesztek. Magas DNS-fragmentációhoz kétszeres vetélési kockázat társul, hátterében többnyire oxidatív stressz éll, amihez muzgásszegény életmód, elhízás, dohányzás, stressz vezethetnek, ondóúti gyulladás, herevisszér-tágulat ronthatja.
Jelenleg az ismeretlen eredetű ismétlődő vetélés egyetlen hatásos kezelése a sárgatesthormon pótlása ovulációt követően.
Az ismétlődő vetélés prognózisa jó: azon párok 67%-ánál, akiknél a részletes kivizsgálás semmilyen kórokot nem tudott azonosítani, 5 éven belül a sikeres várandósság figyelhető meg!

D-vitamin

A D-vitamin kalcium- és csontanyagcserében betöltött szerepe régóta ismert, újabb vizsgálatok szerint azonban számos egyéb feladata is van az emberi szervezetben. Mind férfiak, mind nők esetében hozzájárul a termékenységhez. D-vitamin-receptor van a herék, a petefészkek és az agyalapi mirigy szöveteiben. Szerepe van terhességben, a méhen belüli növekedésben is. Hiánya fokozza a vérzészavarok, a terméketlenség, az endometriosis (rendellenes helyen lévő méhnyálkahártya miatt kialakuló menstruációs, szexuális és krónikus hasi fájdalom), a mióma (jóindulatú méhizomdaganat), az elhízás, a terhességi cukorbeteség, a terhességi magasvérnyomás-betegség, a terhességi mérgezés és a méhen belüli növekedési elmaradás kockázatát. Hiányának mértéke összefügg az endometriózisos panaszok súlyossági fokával. Fokozza a petefészek tüsző- és sárgatesthormon-termelését. A vér D-vitamin szintje jó összefüggést mutat a petefészkek D-vitamin tartalmával. Szintjének emelkedése elősegíti a teherbe esést mind természetes, mind asszisztált módon, PCOS és endometriosis esetén is. Serkenti a petevezetékek működését. 
Hiányának jelentős szerep tulajdonítható PCOS esetén az inzulin-érzéketlenség (rezisztencia), a vércukorháztartás zavarának kialakulásában. Pótlása csökkenti az inzulinrezisztenciát és az endometriotikus gócok kialakulását (gyulladásgátló és antiproliferatív hatásánál fogva egyaránt), segíti a ciklus szabályossá válását, a pete- és hímivarsejtérést, a megtermékenyülést és a beágyazódást is. Szintje különösen alacsony elhízottaknál és meddő pácienseknél, férfiak esetében pedig alacsony tesztoszteronszinttel és kevéssé mozgékony hímivarsejtekkel rendelkezőknél. 
A várandósok kétharmadának alacsony a D-vitamin szintje. Napi 4000 NE D-vitamin szedése kívánatos és biztonságos is mind a várandós, mind a fejlődő magzat egészségének szempontjából. 
Klinikai tünetekkel járó hiány esetén napi 6000 NE bevitele ajánlott.
A csonttörési kockázatot csak kalciumpótlással együtt csökkenti, fiatal nőknél valószínűleg segít a csontritkulás megelőzésében

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ

I. A tájékoztatás módja
1. Jelen tájékoztató (továbbiakban: Adatkezelési Tájékoztató) a Dr. Rencsi Márta (mint egyéni vállalkozó és mint a Rencsi Med Kft. ügyvezetője) nőgyógyászati magánrendelésének keretében igénybe vehető szolgáltatások (továbbiakban: Szolgáltatás) során felmerülő személyes adatkezelésre vonatkozik. Az Adatkezelési Tájékoztató a Dr. Rencsi Márta által követett adatkezelési elveket és gyakorlatot, az általa kezelt személyes adatok típuskörét, az adatkezelés célját, valamint az érintettek jogai gyakorlásának lehetőségeit rögzíti.
2. Dr. Rencsi Márta jogosult az Adatkezelési Tájékoztatót a Felhasználók tájékoztatása mellett egyoldalúan is módosítani, amely rendelkezések a Szolgáltatás közzétételt követő első használata alkalmával válnak hatályossá az adott Felhasználóval szemben. Az adatkezelés megváltozása nem jelentheti a személyes adatok céltól eltérő kezelését.

II. Az adatkezelés elvei
1. Dr. Rencsi Márta a rögzített személyes adatokat a mindenkor hatályos adatvédelmi jogszabályokkal az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvénnyel –, az adatvédelemre vonatkozó nemzetközi egyezményekkel, uniós jogi aktusokkal, valamint a reklámszabályozással és egyéb jogszabályokkal összhangban kezeli.
2. Az Adatkezelési Tájékoztatóban használt kifejezéseket az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény értelmező rendelkezései között meghatározott fogalmak szerint kell értelmezni.
2.1. Az adatkezelő:
Dr. Rencsi Márta egyéni vállalkozó, székhely: 3554 Bükkaranyos, Patak út 7. Adószám: 66258915-1-25, illetve:
Rencsi Med Kft., székhely: 3554 Bükkaranyos, Patak út 7. Adószám: 26758648-1-05, Cégjegyzékszáma: 05-09-031870.
E-mail: info@drrencsi.hu. Webtárhely-szolgáltató: Olé Informatika Kft.
2.2. A kezelt személyes adatok köre: családi és utónév, születési dátum, lakcím, TAJ, telefonszám, emailcím.

III. Dr. Rencsi Márta adatkezelésének célja a szolgáltatásnyújtás, amelynek körében cél:a) a Felhasználók azonosítása, a többi Felhasználótól való megkülönböztetése, a Felhasználóval való kapcsolattartás, illetéktelenek személyes adatokhoz való hozzáférésének megakadályozása;b) a jogszabályok által elrendelt adatkezelések és adatszolgáltatások teljesíthetősége;c) Dr. Rencsi Mártával szerződéses jogviszonyban álló egészségügyi szolgáltatók részére az egészségügyi ellátás során az Érintett informált beleegyezésével, illetve kifejezett kérésére történő laboratóriumi vizsgálatokhoz szükséges, a Felhasználó által szóban és írásban közölt, a 2.2. pontban felsorolt személyes és további egészségügyi adatokat kiadja.

IV. Adatkezelés jogalapja
1. A személyes adatok Dr. Rencsi Márta általi felvétele és kezelése a Szolgáltatást igénybe vevő Felhasználó önkéntes hozzájárulásán alapul a Szolgáltató honlapján keresztül, illetve az Érintett által személyesen, a rendelkezésre álló nyomtatványok kitöltésével. A Felhasználó a hozzájárulást az adott Szolgáltatás igénybevételével (pl. weboldal megnyitása, egészségügyi adatok megadása) adja meg.
2. A 14. életévét be nem töltött kiskorú és az egyébként cselekvőképtelen Felhasználó nevében a törvényes képviselő adhat hozzájárulást.
A 14. életévet betöltött, de 16. életévét még be nem töltött kiskorú, valamint az egyébként korlátozottan cselekvőképes Felhasználó a törvényes képviselőjének beleegyezésével vagy utólagos jóváhagyásával adhat hozzájárulást az adatkezeléshez. A 16. életévét betöltött kiskorú Felhasználó önállóan adhat hozzájárulást, jognyilatkozata érvényességéhez törvényes képviselőjének beleegyezése vagy utólagos jóváhagyása nem szükséges. Dr. Rencsi Mártának nem áll módjában a hozzájáruló személy jogosultságát ellenőrizni, illetve a törvényes képviselő nyilatkozatának tartalmát megismerni, így a Felhasználó, illetve törvényes képviselője szavatol azért, hogy a hozzájárulás megfelel a jogszabályoknak. Dr. Rencsi Márta a Szolgáltatás használata esetén a törvényes képviselő megfelelő hozzájárulását megadottnak tekinti.
3. A Felhasználó szavatol azért, hogy a Szolgáltatás során harmadik természetes személyekről megadott, hozzáférhetővé tett személyes adat kezeléséhez az érintett hozzájárulását jogszerűen beszerezte.
4. A felvett személyes adatokat törvény eltérő rendelkezésének hiányában Dr. Rencsi Márta a rá vonatkozó jogi kötelezettség teljesítése céljából, illetve saját vagy harmadik személy jogos érdekének érvényesítése céljából, ha ezen érdek érvényesítése a személyes adatok védelméhez fűződő jog korlátozásával arányban áll, további külön  hozzájárulás nélkül, valamint a Felhasználó hozzájárulásának visszavonását követően is kezelheti.
5. A személyes adatok Dr. Rencsi Márta által történő felvétele és kezelése eltérő rendelkezés hiányában a Felhasználó önkéntes hozzájárulásán alapul.

V. A személyes adatok valódiságáért, pontosságáért kizárólag a Felhasználó tartozik felelősséggel.

VI. Adatkezelés időtartama1. Az adatkezelés megszűnésére okot adhat az adatok Felhasználó általi vagy általa kezdeményezett törlése, egyéb érintett által kezdeményezett törlés, a Felhasználási Feltételek Felhasználó általi megsértése, a Szolgáltatás megszüntetése, a bíróságok, hatóságok adattörlést, adatmegsemmisítést elrendelő végrehajtható ítélete, határozata.2. Dr. Rencsi Márta–a Felhasználási Feltételek eltérő rendelkezése hiányában – a Felhasználó hozzájárulásának visszavonásáig kezeli.

VII. Adatkezeléssel kapcsolatos jogok, jogorvoslati lehetőségek
A. Adatok módosítása, törlése, zárolása1. A Felhasználó/Érintett bármikor módosíthatja vagy kérelmezheti adatainak helyesbítését info@drrencsi.hu e-mail címen.2. A Felhasználó személyes adatait Dr. Rencsi Márta akkor törli, ha kezelése jogellenes; az adatkezelés célja megszűnt; vagy az adatok tárolásának törvényben meghatározott határideje lejárt; azt a bíróság vagy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elrendelte; vagy ha az adatkezelés hiányos vagy téves – és ez az állapot jogszerűen nem orvosolható –, feltéve, hogy a törlést törvény nem zárja ki.
B. Tájékoztatás
1. A Felhasználó bármikor jogosult tájékoztatást kérni a Dr. Rencsi Márta által azadott Szolgáltatással összefüggésben kezelt, rá vonatkozó személyes adatokról. Dr. Rencsi Márta a Felhasználó kérelmére tájékoztatást ad a Felhasználóra vonatkozó, az adott Szolgáltatással összefüggésben általa kezelt, illetve az általa megbízott adatfeldolgozó által feldolgozott adatokról, azok forrásáról, az adatkezelés céljáról, jogalapjáról, időtartamáról, az adatfeldolgozó nevéről, címéről, az adatkezeléssel összefüggő tevékenységéről, az adattovábbítás jogalapjáról és címzettjéről. Dr. Rencsi Márta a kérelem benyújtásától számított legfeljebb 30 napon belül adja meg a kért tájékoztatást.
2. Bíróság, ügyészség, nyomozó hatóság, szabálysértési hatóság, közigazgatási hatóság, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, illetve jogszabály felhatalmazása alapján más szervek megkereshetik Dr. Rencsi Mártát tájékoztatás adása, adatok közlése, átadása, illetőleg iratok rendelkezésre bocsátása végett. Dr. Rencsi Márta a megkereső szerv részére - amennyiben a pontos célt és az adatok körét megjelölte - a megkeresés céljának megvalósításához elengedhetetlenül szükséges személyes adatokat rendelkezésre bocsátja.
3. A Szolgáltató cookiet és web beaconst (webjelzőket) nem használ és kezel, honlapja külső szerverről érkező hivatkozásokat, webanalitikaieszközöket nem tartalmaz.
C. Tiltakozás személyes adat kezelése ellen1. A Felhasználó tiltakozhat személyes adatainak kezelése ellen,
1. ha a személyes adatok kezelése vagy továbbítása kizárólag a Dr. Rencsi Mártára vonatkozó jogi kötelezettség teljesítéséhez vagy az adatkezelő, adatátvevő vagy harmadik személy jogos érdekének érvényesítéséhez szükséges, kivéve az ún. kötelezőadatkezelés esetét;
2. valamely törvényben meghatározott egyéb esetben.
Ha Dr. Rencsi Márta a Felhasználó tiltakozásának megalapozottságát megállapítja, az adatkezelést - beleértve a további adatfelvételt és az esetleges adattovábbítást is - megszünteti, és az adatokat zárolja, valamint a tiltakozásról, továbbá az annak alapján tett intézkedésekről értesíti mindazokat, akik részére a tiltakozással érintett Felhasználó személyes adatát korábban továbbította, és akik kötelesek intézkedni a tiltakozási jog érvényesítése érdekében.
Ha az adatkezelést (pl. számviteli) törvény rendelte el, az adatkezelő a Felhasználó adatát nem törölheti, viszont a személyes adatot nem továbbítja az adatátvevő részére, ha a tiltakozással egyetértett, vagy bíróság a tiltakozás jogosságát megállapította.
D. Igény bejelentése
1. Email útján.
2. Amennyiben az igény benyújtására email útján került sor, a korábban Dr. Rencsi Márta részére az adott Szolgáltatással összefüggésben megadott email címről  érkezett igényt Dr. Rencsi Márta a Felhasználótól érkezett igénynek tekinti. Egyéb email címről, valamint írásban benyújtott igények esetén a Felhasználó akkor nyújthat be igényt, ha – jogszabály által meghatározott módon – megfelelően igazolta felhasználói minőségét.
3. Amennyiben Dr. Rencsi Márta adatkezelése nem az érintett hozzájárulásán alapul, hanem az adatkezelést harmadik személy visszaélésszerűen kezdeményezte, az érintett kérheti a rá vonatkozó, valamely Felhasználó által róla közzétett személyes adat törlését, valamint az adatkezeléssel kapcsolatos tájékoztatást személyazonosságának és a személyes adattal fennálló kapcsolatának megfelelő igazolása mellett.
4. A Felhasználó halála esetén a halotti anyakönyvi kivonat bemutatásával illetve másolatának a megküldésével a Felhasználó bármely közeli hozzátartozója, illetve az, akit végrendeleti juttatásban részesített, kérheti a Felhasználóval fennálló kapcsolatának igazolása mellett a Felhasználóra vonatkozó adatok törlését, valamint jogos érdekének igazolása mellett az adatok továbbítását.
E. Jogorvoslati lehetőségek
1. Dr. Rencsi Márta akkor biztosítja a meghatározott, jogszabályok által előírt jogorvoslati igények előterjesztésének lehetőségét, amennyiben az érintett (akár Felhasználó, akár egyéb érintett) – jogszabály által meghatározott módon – megfelelően igazolja személyazonosságát és az érintett adattal fennálló kapcsolatát.
2. Bármely érintett a személyes adatainak kezelésével kapcsolatos vélt jogsérelem esetén az illetékes törvényszékhez, a fővárosban a Fővárosi Törvényszékhez is fordulhat vagy vizsgálatot kezdeményezhet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (1024 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/C., ugyfelszolgalat@naih.hu, +36-1-3911400, www.naih.hu).

VASHIÁNY

A vashiánybetegség a serdülő leányok, a termékeny korú (menstruáló) nők és a várandósok leggyakoribb hematológiai megbetegedése. Legsúlyosabb formája a vashiányos vérszegénység, amely ma már gyógyszerekkel hatékonyan megelőzhető, eredményesen kezelhető. A várandósoknál alkalmazott vas- és folsavpótlással megelőzhető a szüléssel összefüggően szükséges vérátömlesztés és az, hogy az újszülött üres vasraktárral jöjjön a világra, ugyanis az újszülöttkori vashiánynak életre szóló káros hatásai lehetnek (pl. gyakoribb a magasvérnyomás-betegség). Már a várandósság első harmadában ki kell szűrni a vashiányt laborvizsgálattal (vérvétel: vérkép, ferritin, CRP). 
Az anaemia (vérszegénység) olyan állapot, amelyben a vörösvérsejtszám és paraméterei (pl. hemoglobin) a normál populációra jellemző értékek alá csökkennek. Az anaemia nem maga a betegség, hanem a csontvelő működésének tükrözője. Oka leggyakrabban a vérképzéshez szükséges tényezők (vas, mangán, kobalt, réz, folsav, B6-, B12-, C-vitamin, esszenciális aminosavak, eritropoetin, tiroxin, androgén hormonok) hiánya. Vashiányban nem képződik elegendő hemoglobin (oxigénszállító vérfesték) a vörösvérsejt-előalakokban. Vaskészítmények éhgyomorra történő bevétele gyakran okoz hányingert, hasmenést, székrekedést, étvágytalanságot, puffadást. Ez csökkenthető étkezés közbeni bevétellel és fokozatos dózisemeléssel (hetenként 1 tablettával emelve a napi adagot 3 tabletta/nap adagig). Vénás beadásra nagyon ritkán van szükség, csak kiterjedt Crohn-betegség vagy gyomorműtét után, ilyenkor háromvegyértékű vas alkalmazása előnyös. Vaskezelés során 7-10 nap elteltével emelkedik a keringő vérben a vörösvérsejt-előalakok száma, a hemoglobin szintje 8-10 hét múlva válik várhatóan normálissá. Savlekötők szedése, teafogyasztás csökkentik a vasfelszívódást. 
(Forrás: NEFMI)

FÁJDALMAS MENSTRUÁCIÓ (DYSMENORRHOEA)

A fájdalmas menstruáció a fogamzóképes korú nők leggyakrabban előforduló fájdalomtípusa, előfordulási gyakorisága majdnem 90%-os! A panaszos nők fele igen erősnek érzi a fájdalmat. Családi halmozódást mutat. Károsan befolyásolja az életminőséget, az iskolai részvételt, a testmozgást, a szociális tevékenységet, alvászavart, nappali álmosságot okoz. 
Kivizsgálandó először is, hogy áll-e a hátterében szervi elváltozás (endometriosis, petefészekciszta, kismedencei gyulladás). Serdülőkorban különösen fontos a megfelelő és idejében történő ellátás, ellenekező esetben negatív kihatása lehet a testi-lelki jóllétre, a szexuális életre. Kulturális-tradícionális okokból sajnos sokszor tekintik a problémát a női lét természetes velejárójának, elviselendőnek a havonta jelentkező erős fájdalmat. A fiatal nők 90%-a szed a tanulmányok szerint gyógyszert,  főleg nem szteroid gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítókat (pl. Advil, Algoflex, Apranax), a serdülő lányoknak csak 6%-a fordul orvoshoz bajával. Sokan vesznek be a fájdalom gyors enyhítése céljából a javasolt adagnál többet. Másik gyakori öngyógyítási módszer a recept nélkül kapható simaizomlazító és gyulladáscsökkentő hatású No-Spa alkalmazása, amely ritkán jár mellékhatásokkal. 

Inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztencia vizsgálata

Az inzulinrezisztencia a 2-es típusú cukorbetegséget megelőző állapot, amely esetén az inzulin hatása csökken, és hiába termelődik megfelelő mennyiségű inzulin, a sejtek nem képesek felvenni a működésükhöz szükséges glükózt. Emiatt a szervezet még több inzulint termel, kapacitása végül kimerül. Ekkor már nem képes elegendő inzulint termelni, a cukorháztartás pedig felborul. A sejtek nem tudják felvenni a cukrot, így az a vérkeringésben marad, és megnő a vércukorszint. Az inzulinrezisztencia életmódváltással, illetve gyógyszeres kezeléssel jól kezelhető. Az inzulinrezisztencia vizsgálata éhgyomri és 75 g glükózt tartalmazó oldat megivása utáni vércukor- és inzulinmérésekből áll. Az éhgyomri és 120 perces mérések az értékeléshez mindenképpen szükségesek. Az inzulinrezisztencia mérőszáma a HOMA-index. Az inzulinrezisztencia-vizsgálat elvégzésének javallatai:

- Policisztás ovárium szindróma gyanúja esetén (a petefészekben éretlen tüszők szaporodnak fel, a menstruációs ciklus szabálytalan, jellemző a kóros szőrnövekedés)

- Meddőség kivizsgálásánál

- Terhesség során (a megváltozott hormonháztartás következtében kialakulhat inzulinrezisztencia és terhességi cukorbetegség)

- Túlsúly, metabolikus szindróma (elhízás, magas vérnyomás, magas vérzsír- és koleszterinszint, csökkent glükóztolerancia)

- Androgéntúlsúly (a megnövekedett tesztoszteronszint hatására jelentkezhet hajhullás, zsíros bőr, kórosan fokozott szőrnövekedés)

A vizsgálatot reggel, éhgyomorra kell elvégezni, előzetes (minimum 10 órán keresztüli) koplalást követően. A terhelést megelőző 3 napon keresztül korlátozás nélküli, de legalább 150 gramm szénhidrátot tartalmazó étrend tartása szükséges. A vizsgálatot megelőző napokban átlagos fizikai tevékenységet kell végezni.

Felfázás

A nők különösen hajlamosak a húgyúti panaszokkal és alhasi fájdalommal járó felfázásra. Ennek anatómiai oka a rövid húgycső, melynek külső nyílása a normálisan számos mikroorganizmust tartalmazó hüvely és végbél közelében van. A szexuális aktus mint mechanikai hatás elősegíti a lehetséges kórokozók bejutását a húgycsőbe, ezen keresztül a húgyhólyagba, az alacsony hőmérséklet hozzájárul a nyálkahártyafelszínen való megtelepedésükhöz, ugyanis a hideg felületen való üldögélés, a túl vékony lábbeli, a nedves vagy a derekat szabadon hagyó ruházat miatt az erek összeszűkülnek, romlik a keringés, kevesebb, a kórokozókkal szembeni védekezésben fontos szerepet játszó immunsejt jut a szövetekhez, emiatt a baktériumok könnyebben tudnak szaporodni. A következmény a kellemetlen tünetekkel (alhasi fájdalom, fájdalmas vizeletürítés, égő érzés vizeléskor, csípő vizelet, gyakori vizelési inger) járó akut hólyaghurut lehet. Hajlamosít továbbá a hüvelygyulladás (vaginitis), a felborult hüvelyflóra (bakteriális vaginózis) és az alacsony ösztrogénszint, amely elsősorban a változókorban, szoptatás idején, hormonális fogamzásgátlás alkalmazása esetén, bizonyos műtétek után vagy kemoterápia mellett jelentkezik, és egyik jele a hüvelyszárazság. Az ösztrogénhiány következtében a hüvelyhám elvékonyodik, és csökken a tejsavbaktériumok aránya, ezért nő mind a hüvelygyulladás, mind a hólyaghurut kockázata. Ez hormonmentes vagy ösztrogéntartalmú hüvelykrémekkel orvosolható. A cukorbetegség, valamint egyéb krónikus betegségek rontják a szervezet immunrendszerének működését, ezáltal szintén szerepelnek a hajlamosító tényezők között.

A kezelés elemei

Fogyasszon sok folyadékot (lehetőleg meleget), öltözködjön rétegesen, ne járkáljon mezítláb! Vizeletét ne tartsa vissza, vizelési inger esetén azonnal menjen vécére! Enyhe esetekben gyógynövénykészítményeket (medveszőlőlevél, tőzegáfonya) lehet alkalmazni. A visszatérő hólyaghurut megelőzésében az immunrendszer erősítésének és a hüvelyflóra helyreállításának is fontos szerepe van. Tejsvabaktériumokat (Lactobacillus), tejsavat, ezüstöt, C-vitamint tartalmazó hüvelyi készítmények segíthetnek ebben. Súlyosabb tünetek, láz, véres vizelet észlelésekor antibiotikumkúra javasolt, melyet csak alapos kivizsgálás, nőgyógyászati, ultrahang- és laborvizsgálat után alkalmazunk.

Fokozott szőrnövekedés

A fokozott szőrnövekedésnek a jelenség hátterétől függően több típusa létezik.
A hypertrichosis a szőrzet megerősödését jelenti, általában családi hajlam áll a hátterében.
A hirsutismus férfias jellegű szőrzet megjelenése nőknél. A fokozottan termelődő férfi nemi hormonok (androgének) okozzák. A nők 10%-át érinti. Erős és sötét színű szőrzet jelenik meg olyan testtájakon, ahol az elsősorban férfiakra jellemző: az arcon, a mellkason, a hason, a háton. Kísérő tünetei lehetnek: pattanások (acne), fokozott hajhullás, férfias kopaszodás, a hang mélyülése, a menstruáció elmaradása, a ciklusok rendszertelenné válása. Az emelkedett androgénszint hátterében különféle hormonális  betegségek állhatnak, pl. PCOS (policisztás petefészek szindróma), Cushing-szindróma, CAH (congenitalis adrenalis hyperplasia). A fizikális vizsgálat már felkelti a gyanút a fokozott szőrnövekedésnek kitett területek megtekintésekor. A diagnosztikában szükséges a férfi nemi hormonok és a mellékvesehormonok szintjének meghatározása vérvizsgálat útján, a petefészkek ultrahangvizsgálata és a mellékvesék ultrahang- vagy CT-vizsgálata. Kezelésére a kozmetikai beavatkozásokon (szőrtelenítés, lézeres kezelés) túl helyileg Eflorinithine krém, illetve kombinált, ösztrogént és antiandrogén hatású gesztagén hormonokat tartalmazó fogamzásgátló tabletták (drospirenon, klormadinon, dienogeszt, ciproteron) javasoltak, amelyek gátolják a petefészkek androgéntermelését. Látható javulás kialakulásához általában hónapok szükségesek.
Virilisatio esetén a férfias típusú szőrnövekedéshez más, egyébként férfiakra jellemző eltérések is fennállnak. 

Méhtükrözés (Hiszteroszkópia)

A méhüreg belfelszínének vizsgálatára akkor van szükség, amikor a páciens panaszai (pl. rendszertelen ciklusok, erős menstruációs vérzés, teherbeesési nehézség, ismétlődő vetélés, krónikus kismedencei fájdalom) vagy kismedencei ultrahangvizsgálat méhüregi elváltozás (polip, mióma, stb.) gyanúját veti föl. A vakon végzett méhnyálkahártya-mintavétellel (curettage, kürett, egészségügyi kaparás) ellentétben a hiszteroszkóp lehetőséget nyújt arra, hogy az orvos közvetlenül lássa a méhüreget: a hüvelyen át a méh üregébe néhány milliméter átmérőjű optikát vezetünk, amelyhez egy kamera és egy monitor csatlakozik. Lehetővé válik olyan elváltozások felismerése, amelyeket más módszerekkel (pl. hüvelyi ultrahang, folyadékfeltöltéses szonohiszterográfia, vakon végzett biopszia) nem tudnak kimutatni. A módszer kórházi bennfekvés nélkül, járóbeteg-ellátás keretében, fájdalommentesen, altatás nélkül alkalmazható, vékony, kézi változatával (Office hysteroscopy, Endosee) is lehetséges a problémák nagy részének tisztázása, így kiszűrhetőek azok a páciensek, akiknek további, csak műtői körülmények között végezhető beavatkozásra (méhnyálkahártya szövettani mintavétele, polip, mióma, bizonyos méhfejlődési rendellenességek, méhüregi sövény, korábbi műtét, pl. terhesség-megszakítás következményeként kialakult méhen belüli összenövések kiirtása, fogamzásgátló eszköz eltávolítása) van szükségük, ezáltal számos felesleges kórházi felvétel elkerülhető. IVF (in vitro fertilizáció, azaz mesterséges megtermékenyítés, beültetés) előtt mindenképpen javasolt a vizsgálat.
A hagyományos méhtükrözéshez az eszköz vastagsága miatt a méhnyak tágítása szükséges, ezért altatásban végezzük, ez előzetes műtéti kivizsgálással, majd kórházi bennfekvéssel jár. Művi meddővé tétel (sterilizáció) is kivitelezhető hiszteroszkóppal a hasi műtéttel (laparoszkóppal) végzett petevezeték-elkötés/-eltávolítás alternatívájaként: a ilyenkor a méhüreg felől speciális eszköz helyeznek a petevezetékekbe.

Kacskonizáció (LEEP)

Kacskonizáció, hurokkimetszés, LEEP (Loop Electrosurgical Excision Procedure)

Elektromos hurok segítségével a méhszájból a panaszt okozó és/vagy kóros szövetrészt (méhnyakpolip, szemölcs, hegesedett méhszájrepedés, HPV okozta rákmegelőző elváltozás - CIN, méhnyakrák gyanúja) eltávolítják, szövettani vizsgálatra küldik. Ennek eredményétől függően szükségessé válhat nagyobb terület eltávolítása is. A hagyományos méhszájműtéthez (szikével végzett kúpkimetszés, “hideg késes” konizáció) képest - bár azt nem helyettesítheti minden esetben - kisebb valószínűséggel károsítja a méhnyak szerkezetét oly mértékben, hogy az egy későbbi terhesség kiviselését negatívan befolyásolja, kisebb megterheléssel jár, munkahelyéről kevesebbet kell hiányoznia a páciensnek. Kacskonizáció terhesség alatt is elvégezhető, amennyiben a beavatkozás halasztása a fennálló betegség természete miatt nem javasolt. Műtét előtt 2-3 órával ne fogyasszon ételt, italt, vehet be fájdalomcsillapítót, vérzékenységet fokozó gyógyszerek (pl. Aspirin, Clexane, Fraxiparine, Syncumar) szedését 5 nappal korábban 10 napra függessze fel. Ultrahang- és kolposzkópos méhnyakvizsgálatot követően érzéstelenítő Lidocain-oldat méhnyakba fecskendezése/altatás, a műtéti terület fertőtlenítése, a méhszáj rögzítése és a kóros szövet kimetszése történik. A beavatkozás néhány percig tart, minimális kellemetlenséggel jár. Speciális eszközzel mintát lehet venni a méhnyálkahártyából is. A metszésvonal mentén a vérzés minimális, mivel a sebet az elektromos hurok részlegesen be is "gyógyítja". Az esetleges további vérzést szintén elektromos eszközzel csillapítják, és a páciens helyi érzéstelenítés esetén fél órás megfigyelés után otthonába távozhat, altatás után 6 órás megfigyelési idő töltendő az egészségügyi intézményben. 1-2 napig tartó, kevés, barnás hüvelyi vérzés, enyhe alhasi fájdalom jelentkezése nem kóros. Ennél bővebb, darabos vérzés vagy egyéb tünet (pl. láz, erős alhasi fájdalom) esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Amennyiben a kóros elváltozás nem terjed túl a kimetszett szövetrészlet határain, a kacskonizáció kezelést is jelent egyben. A szövettani eredmény alapján rendszeres ellenőrzést vagy egyéb műtéti beavatkozást javaslunk.

Irodalom:
A szülészet-nőgyógyászat tankönyve (szerk.: Papp Zoltán)
A szülészet-nőgyógyászat egyetemi tankönyve (szerk.: Pál Attila)
A myoma korszerű kezelése (szerk.: Rákóczi István, Bódis József)
Perabo-Müller: Inkontinenz
G. Göretzlehner-T. Römer-U. Göretzlehner: Blutungsstörungen
Guoth-Gumberger-Hormann: Szoptatás

Utolsó frissítés: 2019.12.13.