Emlővizsgálat

Az emlők önvizsgálatát korábban havonta egyszer javasoltuk. Legalkalmasabb erre a menstruációt követő néhány nap, mert ekkor a legpuhábbak az emlők a ciklus folyamán, könnyen áttapinthatóak, és nem nyomásérzékenyek. Tükörrel szemben állva először a törzs mellett leengedett, majd a fej fölé emelt karokkal tekintsük meg az emlőket több irányból. Figyeljük meg a bőr esetleges elváltozásait. Ezt követően először álló helyzetben, a bal kart a fej fölé emelve, jobb kézzel tapintsuk át alaposan, körkörös mozdulatokkal a bal mellet csomót, göböt keresve, majd fordítva, a másik oldali mellet is. Háton fekvő helyzetben ismételjük meg a tapintást. Az emlő és a hónalj között, illetva a hónaljárokban elhelyezkedő nyirokcsomók vizsgálatához először az egyik, majd a másik kart a fej fölé kell emelni, majd a törzs mellett oldalra leengedni, és a másik kézzel áttapintani a hónaljárkot. Végül ellenőrizzük, hogy van-e váladékozás a mellbimbókra gyakorolt enyhe nyomás hatására. A talált elváltozások többsége nem rosszindulatú, de csak szakorvosi és képalkotó vizsgálat után állítható fel a diagnózis!
Haladéktalanul forduljon orvoshoz, ha:
-csomót, göböt tapint a melleben vagy a hónaljban,
-megváltozott a mell formája,
-a mellbimbó tartósan behúzódik,
-bőrelváltozást (redő, gödröcske) tapasztal,
-váladékozást észlel!
Magyarországon szervezett emlőszűrés keretében 45 éven felüli nőknél kétévente történik emlőszűrés komplex emlővizsgálattal, tehát fizikális vizsgálattal, mammográfiával és ultrahanggal. A legújabb szakmai ajánlás szerint 40 éves kortól évente javasolt az emlőszűrés, ez az önvizsgálatnál sokkal hatékonyabb a fokozott odafigyelést igénylő képletek azonosításában.
Elsőfokú rokonnál előforduló rosszindulatú emlődaganat esetén ennél fiatalabb kortól rendszeres ellenőrzés ajánlott, az MR részesítendő előnyben.