MÉHNYÁLKAHÁRTYA-MINTAVÉTEL (EMMA-ALICE)

ENDOMETRIUM BIOPSZIA (EMMA-ALICE)

Mára bizonyított, hogy a méhnyálkahártya baktériumflórájának (endometrium mikrobióta) kóros összetétele jelentős mértékben képes csökkenteni a terhesség létrejöttének esélyét.

1. ENDOMETRIÁLIS MIKROBIOM VIZSGÁLATA (EMMA)
A méhnyálkahártya-mintában található baktériumok genetikai állományának mennyiségét és százalékos arányát vizsgálja. Az eredmény tartalmazza a Lactobacillusok százalékos értékét és az 1%-nál nagyobb mennyiségben előforduló egyéb baktériumokat, kimutatja a méh krónikus gyulladásáért felelős leggyakoribb baktériumokat.
2. ENDOMETRIUM KRÓNIKUS GYULLADÁSÁNAK VIZSGÁLATA (ALICE)
Az endometriális mintában vizsgálja az alábbi kórokozó baktériumok jelenlétét: Enterococcus, Enterobacteriaceae (Escherichia és Klebsiella), Streptococcus, Staphylococcus, Mycoplasma, Ureaplasma, Chlamydia és Neisseria. A mintavételt a menstruációs ciklus 15. és 25. napja között végezzük. Antibiotikumok szedése befolyásolhatja a teszt eredményét, ezért antibiotikumkúrát követő 3 hónapban a vizsgálat elvégzése nem javasolt. A biopsziát szakorvos végzi az elfogadott szakmai protokoll szerint, egy fájdalommentes és biztonságos eljárással. A mintavétel nőgyógyászati rendelőben, vizsgálóágyon zajlik. Az orvos a méhszájon keresztül steril műanyag mintavételi eszközt (Endobiops vagy Pipelle) vezet a méhüregbe, és eltávolít egy maximum néhány milliméter kiterjedésű méhnyálkahártya-darabot, amit az előre elkészített mintavételi csőbe helyez. A vizsgálat időtartama kb. 10-15 perc. A mellékhatások előfordulása elenyésző (rövid ideig tartó, pecsételő hüvelyi vérzés, enyhe diszkomfortérzés). A mintavételt követő 48 órában megerőltető fizikai munka, kimerítő testedzés, fürdés, úszás, szexuális aktus nem ajánlott.