FÁJDALMAS MENSTRUÁCIÓ

A menstruációs fájdalom a fogamzóképes korú nők leggyakrabban előforduló fájdalomtípusa, időnkénti előfordulásának gyakorisága 90%, a nők 70%-ánál pedig rendszeresen előfordul. A panaszos nők fele igen erősnek érzi a fájdalmat, amely hátrányosan érinti az életminőséget, a munkavégző képességet, az iskolai teljesítményt, a testmozgást, a társas tevékenységeket, az alvást, a szexualitást, a táplálkozást. 
Kivizsgálandó először is, hogy áll-e a fájdalmas menstruáció hátterében szervi elváltozás (mióma, endometriózis, petefészekciszta, kismedencei gyulladás). Serdülőkorban különösen fontos a megfelelő és idejében történő ellátás, ellenekező esetben negatív kihatása lehet a testi-lelki jóllétre, a szexuális életre, bizonyos kórképek esetén a termékenységre is.
Szociokulturális okokból sajnos sokszor tekintik a problémát a női lét természetes velejárójának. Sokszor maguk a nők is elviselendőnek tartják a havonta jelentkező erős fájdalmat. Tanulmányok szerint a fiatal nők 90%-a szed a menzesz előtt és alatt gyógyszert fájdalomcsillapítás céljából, főleg nem szteroid gyulladáscsökkentőket (pl. Advil, Algoflex, Apranax), simaizomgörcsoldókat (pl. Nospa). A serdülő lányok 6%-a fordul csak orvoshoz a problémájával. Sokan vesznek be a fájdalom gyors enyhítése céljából a javasolt adagnál többet vagy gyakrabban. Számos lehetőség létezik a menstruációs fájdalom csökkentésére, az esetek jelentős részében teljesen meg is szüntethető, ezért érdemes mielőbb szakorvoshoz fordulni az életminőség javulása érdekében.