FÁJDALMAS MENSTRUÁCIÓ

A menstruációs fájdalom (dysmenorrhoea) a fogamzóképes korú nők leggyakrabban előforduló fájdalomtípusa, a nők 70%-ánál rendszeresen, 90%-uknál időnként előfordul. A panaszos nők fele igen erősnek érzi a fájdalmat, amely hátrányosan érinti az életminőséget, a munkavégző képességet, az iskolai teljesítményt, a testmozgást, a társas tevékenységeket, az alvást, a szexualitást. 
Kivizsgálandó először is, hogy áll-e a fájdalmas menstruáció hátterében szervi elváltozás (pl. mióma, endometriózis, kismedencei gyulladás). Serdülőkorban különösen fontos az időben történő, megfelelő ellátás, ellenekező esetben ugyanis a testi-lelki jóllétre, szexuális életre kifejtett negatív hatásukon túl bizonyos kórképek később teherbeesési nehézséget eredményezhetnek.
Szociokulturális okokból sajnos sokszor tekintik a problémát a női lét természetes velejárójának. Sokszor maguk a nők is elviselendőnek tartják a havonta jelentkező erős fájdalmat. Felmérések szerint a fiatal nők 90%-a szed a menzesz előtt-alatt gyógyszert fájdalomcsillapítás céljából – főleg nem szteroid gyulladáscsökkentőket (pl. naproxen, ibuprofen, diclofenac) és simaizomgörcsoldókat (pl. drotaverin) -, a serdülő lányok 6%-a fordul csak orvoshoz a problémájával, és sokan vesznek be a fájdalom gyors enyhítése céljából a javasolt adagnál többet. Számos lehetőség létezik a menstruációs fájdalom csökkentésére, az esetek jelentős részében teljesen meg is szüntethető, ezért érdemes mielőbb szakorvoshoz fordulni az életminőség javulása érdekében.