Méhtükrözés (Hiszteroszkópia)

Méhtükrözés (hiszteroszkópia) segítségével a hüvely, a méhnyakcsatorna, a méhüreg és a petevezetékek egyes eltérései vizsgálhatóak és gyógyíthatóak káros hatások nélkül. A hagyományos, kórházban, altatásban végzett műtéttel ellentétben az ambuláns méhtükrözés (office hiszteroszkópia) a legmodernebb minimálinvazív orvosi eljárások közé tartozik, amely fájdalommentes, így fájdalomcsillapítás, altatás nélkül elvégezhető járóbeteg-rendelőben, kényelmetlensége egy általános nőgyógyászati szűrővizsgálatéhoz hasonló, előkészületet nem igényel a páciens részéről. Az esetek többségében érzéstelenítés nem szükséges, ezzel kapcsolatosan természetesen figyelembe veszik a páciensek kérését. A beavatkozást szülész-nőgyógyász szakorvos végzi egy hiszteroszkópnak nevezett eszközzel, amelyet a hüvelyen keresztül kell fevezetni a méhbe. Az eszköz egy 4 mm átmérőjű cső, amelybe kiegészítő eszközök vezethetőek. A beépített kamera és a csatlakoztatott monitor révén alkalmas a szervek belfelszínének közvetlen megtekintésére nagyított képen. Amennyiben a cél a diagnosztika, vagyis a vélt elváltozás felderítése, diagnosztikus, amennyiben annak kezelése-gyógyítása is szükséges, operatív méhtükrözésről beszélünk. 
Méhtükrözésre (a teljesség igénye nélkül) az alábbi esetekben lehet szükség:
– Ultrahangvizsgálat során olyan méhelváltozás észlelése, amely esetében daganat lehetősége, illetve méhnyálkahártya-mintavétel (endometrium biopsia) szükségessége felmerül a pontos és biztos diagnózis érdekében.
– Ismétlődő vérzészavar +/- eredménytelen curettage (egészségügyi kaparás) az előzményben.
– Menopauza, változókor utáni vérzés.
– Méhüregi polip vagy méhnyakpolip (nyálkahártya-növedék).

Méhen belüli fogamzásgátló eszközt (IUD, IUS) nem tudják eltávolítani (jelzőfonala leszakadt/felcsúszott, elmozdult, nem elérhető, „elveszett”, tehát ultrahanggal nem látható)
– Ismétlődő (kettőnél több) spontán vetélés esetén.
Meddőségi kivizsgálás során.
Lombikprogram előtt.
– Sikertelen lombikprogram után.
– Bizonyos citológiai eltérések esetén.
Miómák bizonyos típusai.
– Krónikus kismedencei fájdalom.
– Ultrahangvizsgálat során méhüregi sövényt (septumot), összenövést találtak.
További információ arról, hogy miért érdemes az ambuláns méhtükrözést választani, hogyan történik a beavatkozás lépésről lépésre, milyen előfeltételei vannak, mi történik utána, milyen szövődmények léphetnek fel, az alábbi weboldalon található: https://mehtukrozes.hu/informaciok/
A hiszteroszkóp lehetőséget nyújt olyan elváltozások felismerésére, amelyeket más módszerekkel (pl. hüvelyi ultrahang, kontrasztanyagos/sófeltöltéses ultrahangvizsgálat-HyCoSy/SIS, vakon végzett biopszia, curettage/kaparás) nem tudnak kimutatni. 
(A hagyományos méhtükrözéshez az eszköz vastagsága miatt a méhnyak tágítása szükséges, amely fájdalommal jár, ezért altatásban végzik, ez előzetes műtéti kivizsgálást, vérvételt, altatóorvosi vizsgálatot, kórházi bennfekvést tesz szükségessé.)
Művi meddővé tétel (sterilizáció) is kivitelezhető hiszteroszkóppal a hasi műtéttel (laparoszkóppal) végzett petevezeték-elkötés/-eltávolítás alternatívájaként: ilyenkor a méhüreg felől speciális eszköz helyeznek a petevezetékekbe, amely elzáródást okoz.