Terhességi cukorbetegség (GDM)

A terhességi cukorbetegség (GDM-gestatios diabetes mellitus) olyan, a várandósság során észlelt szénhidrátanyagcsere-zavar, amely terhesség során alakul ki (az esetek 90%-a) vagy a várandósság előtt is fennállt, csak nem ismerték fel (10%). Hazánkban jelenleg minden tizedik várandósságra jellemző, az utóbbi 20 évben előfordulása megduplázódott. Tünetet nem okoz, szűrővizsgálattal („cukorterhelés„) diagnosztizálható: terheléses glükóztolerancia teszt (OGTT, vércukorszintmérés) végzendő a várandósság 24-28. hetében, fokozott GDM-kockázat esetén a 16-18. terhességi héten: megelőző szénhidrátanyagcsere-zavar, 35 év feletti életkor, elhízás (30 feletti testtömegindex), PCOS, magasvérnyomás-betegség, cukorbeteg rokon, ikerterhesség, asszisztált reprodukcióval (IVF) létrejött terhesség, korábbi terhesség során GDM, koraszülés, halvaszületés, méhen belüli elhalás, fejlődési rendellenességgel vagy min. 4000 grammal született gyermek. Koraterhességben (12. hétig) még nem érvényesül a várandósság diabetogén, inzulinszükségletet növelő hatása (a 12. hétig még csökken is, a 18. hétre éri el a terhességi előtti szükségletet, majd nő a terhesség végéig), ezért ez az időszak alkalmas a már a terhesség előtt kialakult anyagcserezavarokkiszűrésére az éhgyomri/randomvércukorszint mérésével. A 20. hét után már érvényesül a terhesség diabetogén hatása, így a valódi GDM diagnosztizálható.
Az OGTT helyes kivitelezése: reggel (ébredés után 1 órán belül), éhgyomorra (min. 10 órás koplalást követően), előző 3 napon a szokásos, min. 150 g szénhidrátot tartalmazó étrend és átlagos fizikai tevékenység, 75 g glükózt 3 dl vízben feloldva, 5 perc alatt elfogyasztva 0 és 120 perces glükózértékek mérése.
A határértékek a hazai és a nemzetközi szakmai ajánlásokban is többször változtak az elmúlt években, az alábbiakban a Magyarországon 2020. júliusában érvénybe lépett ajánlás értékei olvashatóak.
7 mmol/l feletti éhgyomri/random mért vagy 11 feletti terhelést követő 2 órás glükózérték cukorbetegséget (diabetes mellitus) jelez. 5,6-6,9 mmol/l éhgyomri vagy 7,8-11 mmol/l terheléses érték esetén terhességi diabéteszről(GDM) beszélünk. Korai felismerésük, kezelésük az anya és a magzat lehető legjobb egészségi állapotának biztosítása, a szövődmények (az anyánál terhességi magasvérnyomás-betegség, későbbi életkorban cukorbetegség kialakulása, a gyermeknél szív-, gerinc-, arc-, húgyúti fejlődési rendellenesség, méhen belüli növekedési elmaradás/sorvadás, elhalás, nagy születési súly, újszülöttkori alacsony vércukorszint, légzészavar, későbbi cukorbeteség, szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulása) megelőzése érdekében fontos. Következő terhesség esetén a GDM ismétlődése 30%-os. A gondozó orvos feladata a beteg felvilágosítása ezekkel kapcsolatban. 
A kezelés első és legfontosabb eleme az életmódváltás: megfelelő étrend kialakítása a fizikai aktivitáshoz igazítva (mind tápanyag- és kalóriatartalmát, mind időzítését tekintve), napi 5 étkezésre elosztva (a gyakori, alkalmanként kis szénhidrátbevitel az étkezések utáni vércukorcsúcs mérséklését szolgálja). Rendszeres testmozgás az edzettséghez igazítva (mind időtartamát, mind intenzitását tekintve). Várandósoknak a nem terhesekhez képest reggelire kevesebb, tízóraira ugyanannyi vagy kicsit több szénhidrát fogyasztása javasolt. Az első trimeszterben összesen naponta 140-160 g szénhidrát, 1500-1600 kcal bevitele testtömegtől függően (22-35 kcal/ttkg). A második trimesztertől 1750-1900 kcal/nap.
Ha az életmód-terápia nem elegendő a megfelelő vércukorszint fenntartásához, gyógyszeres kezelés (inzulin) javasolt a terhesség végéig, 4 hetente laboratóriumi (HbA1c, TSH) és diabetológiai ellenőrzés, otthoni vércukormérés, diétás és vércukornapló vezetése mellett. A kezelési célértékek terhesség vállalása előtt: 3,5-5,3 mmol/l éhgyomri glükóz, 6,5% alatti HbA1c, 290 alatti fruktózamin, 130/80 alatti vérnyomás, szükség esetén fogyás, ezek elérése előtt megfelelő fogamzásgátlás, napi 400 ug folsav, 2000-4000 mg myo-inositol, 2000 NE D-vitamin bevitele javasolt. Terhesség alatt: 3,5-5,5 mmol/l éhgyomri, 7 mmol/l étkezés utáni, 6,1 alatti 120 perces terheléses glükóz, 6% alatti HbA1c, 170-220-as fruktózamin, 110-129/70-79 Hgmm vérnyomás, napi 800 ug folsav, 2000-4000 mg myo-inositol, 2000 NE D-vitamin, 100 mg aszpirin szedése, 18-19. héten magzati fejlődést ellenőrző ultrahang, 20-22. héten kiterjesztett magzati szívultrahang, 28-36. héten 4 hetente magzati növekedést ellenőrző ultrahang, 34. héttől NST javasolt. Cukorbeteg várandósok terhességének befejezése a 37(+0)-38(+6) terhességi héten ajánlott folyamatos CTG, óránkénti vércukor-ellenőrzés és glükóz-inzulin infúzió adása mellett. 
A szülést követően naponta mérni kell a vércukorszintet kiszűrendő, hogy cukorbetegségről van-e szó. Ha igen, diabetológiai gondozás, terápia-beállítás javasolt. Ha terhességi diabétesznek bizonyult az anyagcserezavar, javasolt szülés után 6 héttel és 1 év elteltével, ezután 2 évente háziorvosi ellenőrzés, laborvizsgálatok (OGTT éhgyomri és 120 perces vércukor- és inzulinértékekkel, HOMA-index, TSH, HbA1c, lipidek), EKG, prediabétesz esetén életmód-terápia fél évenkénti ellenőrzés mellett, ennek sikertelensége, illetve cukorbetegség kialakulása esetén diabetológiai gondozás. 
Cukrobeteg páciensnek általában nem javasolt várandósság az alábbiak esetén: kezelésre nem reagáló, látást veszélyeztető retinakárosodás, vesefunkció csökkenését okozó vesekárosodás, ér-, idegkárosodás, súlyos ischaemiás szívbetegség, 10% feletti HbA1c. Természetesen mindig egyéni megítélés szükséges.