Családtervezés

Gyermekvállalás előtti tanácsadás és kivizsgálás

Tudatos felkészülés a gyermekvállalásra csak megfelelő információ birtokában lehetséges. Az elhatározás és a felelősségvállalás egy életre szól. Ezért tartom fontosnak a fiatal párok felvilágosítását, a tervezett terhesség előtti tanácsadást.
Születendő gyermekünk egészsége szorosan függ testi-lelki egészségi állapotunktól, ezért megfelelő életmóddal, szükség esetén az időben megkezdett életmódváltással, a minőséget és mennyiséget tekintve egyaránt megfelelő táplálkozással, folsavpótlással, a dohányzás mellőzésével, a fennálló betegségek (elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás, stb.) kezelésével, bizonyos gyógyszerek szedésének elhagyásával vagy helyettesítésével számos hátrányos hatástól óvhatjuk meg gyermekünket. Például naponta minimum 0,4 mg folsav bevitele a tervezett fogamzás előtti 3 hónapban és a terhesség első 12 hetében bizonyítottan csökkenti bizonyos szervek fejlődési rendellenességeinek az előfordulási gyakoriságát. A vérzéskimaradás észlelésekor, a terhességi teszt pozitívvá válásakor kezdett folsavpótlással nem előzhetőek meg a velőcsőzáródási rendellenességek.
A rendszeres testmozgás éppúgy fontos terhesség alatt, mint előtte. Segít a megfelelő erőnlét kialakításában és fenntartásában, szellemi frissességünk megőrzésében, az elhízás megelőzésében. Ennek egyik módja lehet a kismamajóga/bővebben itt.
Normál testtömeg (BMI) esetén a terhesség 9 hónapja alatt 6-9 kg súlygyarapodás engedhető meg, túlsúly esetén ennél is kevesebb.
Célszerű méhnyak- és emlőszűrésre jelentkeznie, így még gyermekvállalás előtt lehetőség van az esetleges elváltozások kezelésére, hiszen az Ön egészsége alapvető fontosságú a felnövő gyermek szempontjából is.
A tervezett terhesség előtt javasolt teendők megbeszélésére érkezhet párjával együtt.