Fogamzásgátlás

Napjainkra megnőtt az igény a terhesség időzítése, ennek következtében a megbízható fogamzásgátlás iránt. A nem kívánt terhesség megelőzésére szolgáló fogamzásgátló módszerek a peteérést és a tüszőrepedést (ovuláció), a petesejt és a hímivarsejt találkozását (megtermékenyülés) vagy a méhnyálkahártyába történő beágyazódást akadályozzák meg.
A hagyományos módszerek (naptármódszer: önmegtartóztatás a peteérés menstruációs ciklus alapján számított időpontja körül, megszakított közösülés: a hímvessző eltávolítása a hüvelyből ejakuláció előtt) alkalmazása nehézkes, hatékonysága alacsony.
Az óvszer megfelelő használat esetén véd a nemi úton terjedő fertőzésekkel szemben, és elég megbízható a terhesség megelőzésében, bár nem éri el a hormonális fogamzásgátlás hatásfokát. (A pesszárium szintén megakadályozza a hímivarsejtek feljutását a méhűrbe, de kevésbé megbízható, mint az óvszer.)
Az elmúlt évtizedekben a gyógyszerek hormontartalma egyre kisebb lett, és megjelentek a tablettáknál sok szempontból előnyösebb nem szájon át alkalmazandó eszközök is: hüvelygyűrű, méhen belüli eszköz, implantátumok, bőrön keresztül felszívódó, illetve injekciós készítmények). Új módszer a mikrochip által ellenőrzött fogamzásgátló: a bőr alá helyezett eszköz hormonkibocsátása távirányítóval szabályozható, pl. tervezett terhesség előtt ki-, majd szoptatás után bekapcsolható.
A kombinált fogamzásgátló tabletták és a hüvelygyűrű a női szervezet két szteroidhormonját, tüszőhormont (ösztrogént) és sárgatesthormont (progreszteront) tartalmaznak. A peteérés gátlásán túl csökkentik a hímivarsejtek megtermékenyítő-képességét: a méhnyakban található nyák sűrűbbé válása miatt akadályozott a hímivarsejtek feljutása a hüvelyből a méhbe, továbbá csökken a petevezetők motilitása. Az előnyök messze meghaladják a súlyos mellákhatások alacsony kockázatát. Szabályos alkalmazás esetén a megbízható fogamzásgátláson túl számos előnyös hatásuk ismert: szabályos ciklusok, a menstruáció idejének kiszámíthatósága, a menstruációt kísérő tünetek és a fokozott androgén (férfi nemi hormon) hatásból adódó bőrproblémák, a hajhullás, az endometriózis okozta tünetek enyhülése, a menstruációval elvesztett vér mennyiségének csökkenése révén a vérszegénység, a kismedencei gyulladás ritkább előfordulása, a petefészekrák, a méhtestrák, a vastagbélrák, a petefészekciszták, egyes jóindulatú emlőelváltozások és bizonyos magzati genetikai rendellenességek (triszómiák) kockázatának csökkenése. Minden egészséges, nem dohányzó nőnek javasolhatóak 40 év felett is. Ellenjavalltak aurával járó migrén, korábbi trombózis, szívinfarktus, tüdőembólia, TIA, szélütés, véralvadási zavar, magas vérzsírszint, nagy túlsúly (40 feletti testtömegindex), jó- vagy rosszindulatú májdaganat, súlyos májbetegség, emlőrák, nemi szervi rák, érszövődményekkel járó cukorbetegség, 160/100 Hgmm feletti vérnyomás, tisztázatlan eredetű hüvelyi vérzés, bizonyos antiepileptikumok, elhúzódó ágyhoz kötöttség (pl. nagy műtéti beavatkozás) esetén. A legfontosabb kockázati tényező a vérrögképződés. Tízezer egészséges, hormonális fogamzásgátlást nem alkalmazó nő közül évente 2-nél alakul ki vérrög, ez levonorgesztrel alkalmazása esetén 6-ra, gesztodén vagy drospirenon alkalmazása esetén 10-re emelkedik. A dienogeszt és a klórmadinon esetén még nem ismert ez a szám. Alkalmazásuk előtt elengedhetetlen a kockázati tényezők felmérése: 35 év feletti életkor, túlsúly (30 feletti testtömegondex), dohányzás, magas koleszterinszint, migrén, rosszindulatú megbetegedés, szívbillentyű-, magasvérnyomás-, cukorbetegség, szívritmuszavar, közvetlen rokonnál trombózis vagy magas vérzsírszint előfordulása, 4 óránál hosszabb repülőút a közeljövőben, bizonyos gyógyszerek szedése (kortikoszteroidok, antidepresszánsok, stb.), Crohn-betegség, colitis ulcerosa, epilepszia, epekő, sarlósejtes vérszegénység, autoimmun betegségek (pl SLE). Egynél több kockázati tényező esetén kombinált hormonális fogamzásgátlás nem javasolt. Ezek hiányában évenkénti orvosi ellenőrzés mellett éveken át biztonsággal alkalmazhatóak, nem indokolt szünetet tartani. Nem akadályozzák meg a szexuális úton átvihető fertőzések terjedését, ezért alkalmi kapcsolat esetén célszerű óvszert is használni („kettős védekezés”). Az emlőrák és a méhnyakrák kockázata nagyon kis mértékben nő.
A kombinált tablettáknál általában 21/7 napos adagolási rend javasolt: 21 aktív hormontartalmú tabletta bevételét 7 gyógyszermentes nap követi (Symicia, Volina, Mistral, Belara, Lindynette, Novynette, Yadine, Yasminelle, Jangee). Ennek kialakításánál a normális menstruációs ciklus követése volt a cél. Egyes készítmények 24/4 napos sémát alkalmaznak (Zoely, Rezia). 24 aktív tabletta után 4 hatóanyagmentes következik, így minden nap kell gyógyszert bevenni, nem fordulhat elő a gyógyszerszedés folytatásának elszámolása. 
Hosszú cikluskontroll, kiterjesztett adagolási rend esetén a hormontartalmú tabletták szedését 28 napon túlra is kiterjesztjük, a hormonmentes intervallumok között eltelt idő is megnövekszik: 84/7 napos adagolás esetén 84 hormontartalmú tabletta bevételét 7 terápiamentes nap követi (Seasonique). Menstruáció ezen alkalmazási rend mellett egy éven belül 4 alkalommal jelentkezik. Előnye egyrészt a kisebb vérveszteség, másrészt a hormonmentes időszakban esetlegesen előforduló, ciklusfüggő tünetek (fejfájás, mellfeszülés, puffadás, alhasi fájdalom, stb.) ritkább előfordulása, enyhébb formában való jelentkezése, csökken a női higiénés termékek és a fájdalomcsillapítók iránti igény, a munkából-iskolából kieső napok száma, tehát nem elhanyagolható társadalmi-gazdasági vonzata is van.
A folyamatos sémákban szünet nélküli a gyógyszerszedés legalább egy évig. Léteznek ún. két-, három-, illetve négyfázisú készítmények is, amelyeknél a cikluson belül eltérő hormontartalmú tabletták szedése javasolt megfelelő sorrendben a természetes hormonális ciklust követendő (Gracial, Triodena, Mercilon, Qlaira). A Cypromix kizárólag helyi kezelésre vagy szájon át történő antibiotikumszedésre nem javuló, súlyos akne vagy túlzott szőrösödés esetén alkalmazható. Azonnal forduljon orvoshoz, ha az alábbiakat észleli: lábak erős fájdalma, duzzanata, elszíneződése, hirtelen jelentkező, megmagyarázhatatlan légszomj, szapora légzés, köhögési roham, verejtékezés, a nyak vagy a kar felé sugárzó mellkasi fájdalom, beszédzavar, látászavar, erős fejfájás!
A hüvelygyűrű (Nuvaring) alkalmazása nem igényel napi odafigyelést. A menstruáció alatt kell fölhelyezni a hüvelyboltozatba a tamponfölhelyezéshez hasonló módon, orvos közreműködése nem szükséges. Mivel a hüvely felső harmada kevés idegvégződéssel rendelkezik, a gyűrű nem érezhető, a szexuális életet nem befolyásolja. A hatóanyag a hüvelyben szívódik fel 21 napon keresztül. Ezt követően a gyűrű eltávolítandó, 7 napos szünet következik, amely során vérzés jelentkezik, a 7 nap elteltével helyezendő fel a következő gyűrű. Mivel hatóanyagai nem a gyomor-bélrendszeren át szívódnak fel, kisebb hormonmennyiség is elegendő a kívánt hatás eléréséhez.

Csak sárgatesthormont (progeszteron, gesztagén) tartalmazó tabletta (minipill, pl. Azalia, Cerazette) szedését elsősorban akkor javasoljuk, amikor az ösztrogénszedés valamilyen okból ellenjavallt (emelkedett trombóziskockázat öröklött véralvadási zavar miatt, krónikus szívbetegség, magas vérnyomás, túlsúly, cukorbetegség, migrén, szoptatás), illetve 40 éves kor felett. Használata mellett nincs peteérés, vékony marad a méhnyálkahártya, és sűrűvé válik a méhnyakban lévő nyák, ezáltal megakadályozza a hímivarsejt bejutását a méhbe. Szedése során rendszertelen hüvelyi vérzés fordulhat elő. A vérzés teljesen el is maradhat. Csökkenti a méhnyálkahártya-polip újbóli kialakulásának esélyét.
Sürgősségi fogamzásgátlás: esemény utáni tabletta (hormonális sürgősségi fogamzásgátlás) avédekezés nélküli együttlétet követően, a nem kívánt terhesség megelőzése céljából alkalmaható, nem használható rendszeres fogamzásgátlásra. Hiábavaló már fennálló terhesség esetén, és nem véd a szexuális úton terjedő fertőzésekkel szemben. A terhesség esélye akkor a legnagyobb, ha a védekezés nélküli szexuális együttlét után 3 napon belül következik be ovuláció. Az EllaOne (uliprisztál-acetát) tablettát a védekezés nélküli együttlét után 96, az Escapelle-t (levonorgesztrel) 72 órán belül javasolt bevenni. 3 órán belüli hányás esetén meg kell ismételni a gyógyszerbevételt. Magyarországon – számos más országgal ellentétben – a készítmények vénykötelesek, alkalmazásuk nem igényel azonban semmiféle kivizsgálást, mivel nincs ellenjavallatuk. Módosítják a progeszteron nevű női nemi hormon működését, ezáltal késleltetik a petesejt kilökődését az érett tüszőből. Az uliprisztál-acetát sikeressége a levonorgesztrelhez képest 24 órán belüli alkalmazás esetén közel háromszoros, 72 órán belül majdnem kétszeres. Leggyakoribb, nagyrészt önmaguktól megoldódó mellékhatások: fejfájás, hányinger, hasi fájdalom, közti vérzés. Három hét elteltével javasolt nőgyógyászati ultrahangvizsgálatra jelentkezni.
Nem hormonális sürgősségi fogamzásgátlás céljából méhen belüli eszköz felhelyezése jön szóba.
A Depo-Provera fogamzásgátló injekció (medroxiprogeszteron-acetát)megbízható,  olcsó, kevés mellékhatással járó fogamzásgátlási módszer. Hatóanyagát vérzészavarok, változókori panaszok, mióma és endometriózis kezelésére is alkalmazzák. Nőgyógyász vagy háziorvos által történő beadását követően 13 hétig biztosítja a fogamzásgátlást. Különösen javasolt annak, aki fokozott trombózishajlam, véralvadási zavar miatt ösztrogént nem alkalmazhat, akinek zavaróan bő a vérzése, és a vérzés csökkentése a cél, aki nem szeretne mindennapos tablettaszedést, kis hormonmennyiség alkalmazásával szeretné megoldani a fogamzásgátlást (napi 1,6 mg progeszteron – ösztrogén nélkül). Az injekciót a farizomba kell adni a menstruációs ciklus első 5 napjának valamelyikén, majd 3 hónap múlva ismételni. A hatás azonnali, tehát ha menzesz alatt adjuk be, további védekezés nem szükséges. Ha gyermeket szeretne, célszerű fél évvel a tervezett terhesség legkorábbi időpontja előtt  abbahagyni használatát, mert átlagosan 4-5 hónap múlva tér vissza a termékenység. Terhesség 3 havonkénti szakszerű beadás esetén nem fordul elő. A mellékhatások közül az alacsony hormonbevitel miatt a legfontosabb a vérzésekre gyakorolt hatása: a menstruációs vérzés  mennyisége jelentősen csökken, majd néhány injekció után teljesen megszűnik. Ezt a hatást használjuk ki miómák, kóros méhnyálkahártya-megvastagodás és bő vérzés talaján kialakult vérszegénység kezelésekor. 3-7 hónapig kevés pecsételő vérzés előfordulhat, ekkor adható plusz hormon tabletta formájában. Hízás mellékhatásként nagyon ritkán fordul elő. Több évig tartó kezelés során a csontok ásványianyag-tartalmának csökkenése miatt csontritkulás  alakulhat ki, ez D-vitamin- és kalciumpótlással, sok mozgással megelőzhető. Nem növeli a mélyvénás trombózis, a tüdőembolia, a szívinfarktus és a stroke (szélütés) veszélyét. Csökkenti a méhtestrák (endometrium-carcinoma), az endometriosis és a petefészekciszták előfordulásának valószínűségét.  
A méhen belüli fogamzásgátló eszközök (intrauterin eszköz, IUD, spirál, hurok, rézgyöngy) orvos által a méh üregébe helyezendő, műanyagból, illetve fémből (réz, arany-réz, ezüst-réz ötvözet) készült eszközök, amelyek idegentest-, rézion- és elektrokémiai hatás révén megakadályozzák terhesség létrejöttét, a megtermékenyült petesejt beágyazódását: a méhűri váladékkal érintkezve az eszköz felületén mikrogalvánelemek jönnek létre, jelenlétük következtében csökken a méhűrbe jutott hímivarsejtek mozgékonysága, túlélőképessége. A kioldódó arany- és ezüstionok baktérium- és gombaellenes hatást fejtenek ki, kismedencei gyulladás rendeltetésszerű használat esetén alig fordul elő.  Az eszközöket a menstruáció jelentkezését követő 3-7 napon belül orvos helyezi föl, így nem kell naponta foglalkozni a fogamzásgátlással. Ugyanolyan biztonságosak, mint a hormonális fogamzásgátlók. Hosszú távú védelmet nyújtanak: típustól függően akár 3-10 évig viselhetőek, de természetesen a maximális időtartamnál hamarabb is eltávolíthatóak. A legtöbb eszköznél spirálisan fel van tekerve a fémszál a műanyag vázra, amely a felhelyezést követően, a méhüregben T alakúra nyílik szét. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 20 év alatti, nem szült nők esetében is meghaladják az előnyei az esetleges veszélyeit, 40 év felettieknek pedig elsősorban ez a módszer ajánlott, emellett a sterilizáció (a petevezetők elkötése) és az óvszerhasználat jön szóba. Elsőként javasolt, amikor a hormonszedés valamilyen okból ellenjavallt (emelkedett trombóziskockázat öröklött véralvadási zavar miatt, krónikus szívbetegség, magas vérnyomás, túlsúly, szövődményes cukorbetegség, aurával járó migrén, szülés utáni időszak), illetve azoknak, akik nem szeretnének hormonális fogamzásgátló módszert alkalmazni. A nemi érintkezés után 5 napon belül sürgősségi fogamzásgátlás céljából is föltehető. Hatásossága, biztonságossága, könnyű használata miatt elsőként választandó fogamzásgátlási módszernek kellene lennie serdülők számára is!
Méhen belüli eszköz nem alkalmazható előzményben szereplő méhen kívüli terhesség, tisztázatlan eredetű hüvelyi vérzés, rendellenes méhvérzés, a női nemi szervek rosszindulatú daganata, rézallergia, fertőző májgyulladás (hepatitis B), nemi szervi herpesz, méhfejlődési rendellenesség esetén, elővigyázatossággal alkalmazandó szívbillentyű-betegség, Wilson-kór, vérszegénység és tartós gyulladáscsökkentő kezelés esetén. A méhen belüli eszközöket kismedencei ultrahanggal kiegészített nőgyógyászati vizsgálatot, terhesség kizárását követően, negatív hüvelykenet, Chlamydia-teszt és méhnyakrákszűrési lelet, normális vérkép birtokában, a menstruációs vérzés idején vagy szülés után 6 héttel helyezzük fel.
A felhelyezés nem jár fájdalommal. Az esetleg jelentkező enyhe alhasi görcsök fájdalomcsillapító tablettákkal orvosolhatóak. Nagyon ritkán, leginkább közvetlenül szülés utáni felhelyezésnél fordulhat elő a méhfal perforálása az eszközzel, ennek gyanúja esetén ultrahangot, méhtükrözést, hastükrözést (hasi műtétet) kell végezni.
Panaszmentes esetben 1, 6 és 12 hónap múlva javasolt kontrollvizsgálat a nemi szervi fertőzések és az eszköz elmozdulásának kizárása céljából. Utóbbi a fogamzásgátló hatás csökkenését eredményezheti. A felhelyezés utáni időszakban menzesz jellegű görcsökre, pecsételő vérzésre, diszkomfortérzésre számíthat. Rövidhullámú kismedencei kezelést az eszköz hordása esetén nem szabad végezni. Ha a jelzőfonalat a szokottnál hosszabbnak érzi, vagy nem tudja kitapintani, nőgyógyászati ultrahangvizsgálat javasolt az eszköz helyzetének ellenőrzése céljából. Kismedencei gyulladás tüneteinek (alhasi fájdalom, teltségérzés, deréktáji fájdalom, rendellenes hüvelyváladék, hőemelkedés, láz, elesettség, hányinger, hányás) észlelése esetén azonnal jelentkezzen nőgyógyászati vizsgálatra, amennyiben antibiotikus kezelés mellett tünetei 48 órán belül nem javulnak vagy fokozódnak, az eszköz eltávolítandó. Felhelyezés után jelentkező, néhány óránál hosszabb ideig tartó diszkomfortérzéssel vagy görcsös alhasi fájdalommal kísért menstruáció, illetve rendellenes hüvelyi vérzés esetén nőgyógyászati vizsgálat javasolt. A méhen belüli eszköz használata ellenére bekövetkező terhesség esetén nagyobb a méhen kívüli terhesség kockázata, de semmi sem bizonyítja, hogy előfordulásának valószínűségét az eszköz növelné. Mérlegelendő a terhesség megszakítása, mert megnő a kismedencei gyulladásos betegségek kockázata!
Eltávolítás után bármikor vállalható terhesség, hiszen a hatás azonnal megszűnik, és a peteérés az alkalmazás idején sem gátolt.
A hormont tartalmazó méhen belüli rendszerek (Mirena, Levosert, Jaydess) a ma elérhető legmegbízhatóbb fogamzásgátló eszközök, amelyek több éven keresztül kis mennyiségű gesztagén hormon folyamatos kiáramlásával akadályozzák a megtermékenyülést, a méhnyakban lévő nyák sűrűbbé tételével akadályozzák a spermiumok méhűrbe jutását, továbbá a gátolják a hímivarsejtek mozgását a méhben és a petevezetőkben. Alkalmazhatóak nem szült nőknél is. A vérkeringésbe kerülő hormonmennyiség elhanyagolható, ösztrogént nem tartalmaznak, így 35 év felett, szoptatás alatt, dohányzóknál,  migrénben szenvedőknél, túlsúly, epebetegség, epilepszia, cukorbetegség, mérsékelt magasvérnyomás-betegség, krónikus szívbetegség és fokozott trombózishajlammal járó véralvadási zavarok bizonyos eseteiben is használhatóak. Orvos által történő felhelyezésük után azonnal, és 3-5 éven át biztosítanak védelmet a nem kívánt terhesség ellen. A több éves alkalmazás miatt összességében messze a legolcsóbbak a hormonális módszereken belül. A méhnyálkahártya vastagodását akadályozó hatásuk miatt 1-3 hónap elteltével csökken a menstruációs vérvesztés és a fájdalom, ezért alkalmazhatóak azoknál a nőknél, akik  erős és/vagy fájdalmas menstruációval küzdenek, ha annak okaként nem igazolható méhnyálkahártya-polip, illetve mióma, és kizárható rosszindulatú daganat, véralvadási zavar vagy  kismedencei gyulladás. Csökkentik továbbá a hüvelyváladék mennyiségét, a kis miómák növekedését, a gyulladásos panaszok előfordulását, a változókori vérzészavar kockázatát. Azoknak is megoldást jelenthetnek, akiknek krónikus kismedencei fájdalma endometriosis-ra vezethető vissza, illetve azoknak, akiknek tablettaszedés mellett csökkent a nemi vágyuk. A partner nem érzi közösülés közben, nem fokozza a fertőzések kockázatát, nem befolyásolja a későbbi teherbeesést, bármikor eltávolítható.
Tapasztalatok a rézgyönggyel. A  vizsgálatban 207, 32 +/- 7 éves hölgy vett részt Svájcban. 1 éven keresztül vizsgálták őket, kezdve a felhelyezés előtti állapotuktól. A felhelyezés 87%-ban eseménytől és komolyabb fájdalomtól mentes volt. Komolyabb fájdalom felhelyezés közben az esetek 2,3%-ában fordult elő. A felhelyezés előtt néhány vizsgálatra van szükség, ami segít a nőgyógyásznak eldönteni, hogy alkalmas-e a páciens az IUB™ Rézgyöngy használatára. Ezután következhet a felhelyezés. Ehhez egy steril felhelyező csövet használunk, ebben található az IUB™ Rézgyöngy kifeszített állapotában. Ezt a készüléket átvezetjük a méhszájon, majd kitoljuk belőle a rézgyöngyöt, ami a méhben felveszi természetes alakját. Ezután méretre vágjuk az eltávolító szálakat, ellenőrizzük a spirál helyzetét. 1-2 hónap múlva javasolt visszamenni ellenőrző vizsgálatra. A felhelyezés általában komolyabb fájdalomtól mentesen zajlik. Aki még nem szült, annak kellemetlenebb lehet a felhelyezés. A vizsgálat 1 éve alatt a kilökődés aránya 5,3% volt. Ez az arány a méhen belüli spirálok esetében átlagosan 6-8%. Az IUB™ Rézgyöngynél az eddig valaha felhelyezett összes spirál esetében a terhességek aránya 0,4% a legfrissebb adatok szerint. Ez az érték egyéb spirálok esetében 0,5% körül van. A spirál a mindennapokban általában nem okoz problémát, csupán az első pár menstruációs ciklus esetében számíthatunk pecsételő köztivérzésre, erősebb menzeszre, görcsökre. Voltak olyanok, akiknél el kellett eltávolítani a rézgyöngyöt erős görcsök vagy erős menstruáció miatt. Összességében a vizsgálatban résztvevő hölgyek 81,4%-a ajánlaná családtagjainak, ismerőseinek, barátainak az IUB™ Rézgyöngyöt.

Fogamzásgátlás szoptatás alatt

LAM (laktációs amenorrhoea): védelmet biztosít a terhességgel szemben, ha a csecsemő életének első 6 hónapjában az édesanyának még nem tért vissza a menstruációs vérzése, és kizárólag szoptatás útján táplálja gyermekét.
Óvszer használható közvetlenül szülés után.
Sürgősségi fogamzásgátlásként esemény utáni tabletta bevétele a szülés utáni 4. héttől kezdve javasolt.
Gesztagént tartalmazó tabletta, injekciós készítmény vagy méhen belüli eszköz a 6. hét után javasolt. Nem befolyásolják a gyermek növekedését és a szoptatás időtartamát.
Művi meddővé tételre szintén van lehetőség.
6 hónap elteltével alkalmazható kombinált, tehát ösztrogént is tartalmazó tabletta, hüvelygyűrű, bőrtapasz.

Fogamzásgátlás szülés után, nem szoptató nőknél

A csak gesztagént tartalmazó tabletta a szülést követő 3. héttől, injekciós készítmény és implantátum korábban is használható.
Hormont nem tartalmazó méhen belüli eszköz a méhlepény távozását követően 10 percen belül, hormontartalmú méhen belüli rendszer 4 hét elteltével helyezhető fel.
Óvszer használható közvetlenül szülés után, művi meddővé tételre szintén van lehetőség.
Kombinált tabletta (ösztrogén+gesztagén) szintén 3 hét elteltével alkalmazható, amennyiben magas trombóziskockázat (35 év feletti életkor, korábbi trombózis, ágynyugalom, szüléskor erős vérzés, vérátömlesztés, jelentős túlsúly, dohányzás, császármetszés) nem áll fenn. A szülést követő első 3 hétben önmagában is magasabb a vérrögképződés (trombózis) kockázata.

Sterilizáció

A családtervezés lezárulásakor a végleges fogamzásgátlást biztosító művi meddővé tétel, a petevezetők műtéti úton történő elzárása (átvágása, elkötése, a csonkok elégetése) is szóba jön. Akik minden más fogamzásgátlási módszerről szakszerű tájékoztatást kaptak, biztosan nem akarnak több terhességet, a 2014. óta érvényben lévő törvényi szabályozásnak megfelelően 40. életévüket betöltötték vagy legalább 3 gyermekük van, kérhetik a beavatkozást, amely laparoszkópos úton, egy mindössze 1-2 cm-es metszésen át kivitelezhető, és csak egy napos kórházi tartózkodást igényel.