Fogamzásgátlás

Napjainkra megnőtt a nők és férfiak igénye a terhesség időzítése, így a megbízható fogamzásgátlás iránt. A nem kívánt terhesség megelőzésére szolgáló fogamzásgátló módszerek a peteérést és a tüszőrepedést (ovuláció), a petesejt és a hímivarsejt találkozását (megtermékenyülés) vagy a méhnyálkahártyába történő beágyazódást akadályozzák meg.
A hagyományos módszerek (naptármódszer: önmegtartóztatás a peteérés menstruációs ciklus alapján számított időpontja körül, megszakított közösülés: a hímvessző eltávolítása a hüvelyből ejakuláció előtt) alkalmazása nehézkes, hatékonyságuk alacsony.
Az óvszer megfelelő használat esetén elég megbízható a terhesség megelőzése szempontjából (bár hatásfoka nem éri el a hormonális fogamzásgátlásét), továbbá véd a nemi úton terjedő fertőzésekkel szemben.
A női pesszárium (“méhnyaksapka”) megakadályozza a hímivarsejtek feljutását a hüvelyből a méhbe, de kevésbé megbízható, mint az óvszer. 
A gyógyszerek hormontartalma az elmúlt évtizedekben egyre kisebb lett, és megjelentek a tablettáknál sok szempontból előnyösebb nem szájon át alkalmazandó eszközök is: hüvelygyűrű, méhen belüli eszköz, bőrtapasz, injekció. (A Nyugat-Európában régóta használt és népszerű, megbízható implantátumok Magyarországon eddig nem kerültek forgalomba.)
A kombinált hormonális fogamzásgátlók (a tabletták többsége, a tapasz és a hüvelygyűrű tartoznak ide) a női szervezet két szteroidhormonjához (tüszőhormont-ösztrogén és sárgatesthormon-progreszteron) hasonló hormonokat tartalmaznak. A peteérés gátlásán túl csökkentik a hímivarsejtek megtermékenyítő-képességét: a méhnyakban található nyák sűrűbbé válása miatt akadályozott a hímivarsejtek feljutása a hüvelyből a méhbe, továbbá csökken a petevezetékek motilitása. Előnyeik messze meghaladják a súlyos mellékhatások alacsony kockázatát. Szabályos alkalmazás esetén a megbízható fogamzásgátláson túl számos előnyös hatásuk ismert: szabályos ciklusok, a menstruáció idejének kiszámíthatósága, a menstruációt kísérő tünetek enyhülése/megszűnése, a fokozott androgénhatásból adódó bőrproblémák (pattanásosodás, hajhullás), az endometriózis okozta tünetek javulása, a menstruációval elvesztett vér mennyiségének csökkenése révén a vérszegénység gyógyulása/megelőzése, a kismedencei gyulladás ritkább előfordulása, a petefészekrák, a méhtestrák és a vastagbélrák kockázatának csökkenése, petefészekciszták és egyes jóindulatú emlőelváltozások ritkább előfordulása. Minden egészséges, nem dohányzó nőnek javasolhatóak életkori határ nélkül. Ellenjavallataik: fennálló vagy kórtörténetben szereplő artériás vagy vénás tromboembólia, stroke, szívinfarktus, öröklött vagy szerzett trombózishajlam (APC-rezisztencia, V. véralvadási faktor Leiden-mutációja, antithrombin III-hiány, protein C-hiány, protein S-hiány, tartós immobilizáció, érszövődményekkel járó cukorbetegség, súlyos magasvérnyomás-betegség, emelkedett koleszterin- vagy vérzsírszint, emlőrák, métestrák, májrák, májadenoma, kivizsgálatlan rendellenes méhvérzés, a májfunkció zavara, fokális neurológiai tünetekkel járó migrén, antivirális szerek egyidejű szedése. Azonnal forduljon orvoshoz, ha az alábbiakat észleli: lábak erős fájdalma, duzzanata, elszíneződése, hirtelen jelentkező, megmagyarázhatatlan légszomj, szapora légzés, köhögési roham, verejtékezés, a nyak vagy a kar felé sugárzó mellkasi fájdalom, beszédzavar, látászavar, erős fejfájás! A fogamzásgátló hatás csökkenhet olyan nőknél, akiknek a testtömege 90 kg vagy ennél több.
Kombinált hormonális fogamzásgátlót nem alkalmazó és nem terhes 10000 nő közül 2 nőnél alakul ki vénás tromboembólia egy egyéves időszak alatt. Levonorgesztrelt tartalmazó kombinált hormonális fogamzásgátló tablettát szedő 10000 nő közül a becslések szerint 6 nőnél alakul ki vénás tromboembólia egy egyéves időszak alatt. A vénás tromboembóliák évenkénti száma még így is alacsonyabb a terhesség során, illetve a szülés utáni időszakban vártnál.

A tapasz (Evra) egy hatékony, megbízható és kényelmes, 3 rétegű, vékony, bézs színű, sebtapaszhoz hasonló műanyag lapocska, amelyet megtisztított, zsírtalanított, megszárított, szőrtelen, ép, egészséges bőrfelületre lehet felhelyezni a védőfólia eltávolítását követően. Leválásától uszodában, szaunában sem kell tartani, bőrirritációt nem okoz. A szájon át alkalmazott fogamzásgátlók használata esetén a vérben mérhető csúcsokkal és völgyekkel ellentétben állandó hormonszinteket biztosít, ebből fakadóan sokkal kedvezőbb a mellékhatásprofilja: sokkal ritkábban jelentkeznek mellette a tablettáknál jellemző, koncentrációingadozásokból eredő mellékhatások (pl. hangulatingadozások), amelyek a tablettaszedést olykor kellemetlenné teszik . Kiküszöböli az emésztési problémák esetén fellépő esetleges felszívódási zavart is, egyúttal csökken a gyógyszerkölcsönhatások lehetősége. hetente cserélendő, ekkor más bőrfelület választandó, 3 hét használatot 1 hét szünet követ, amely során általában kevés vérzés jelentkezik. A következő EVRA transzdermális tapaszt akkor is fel kell tenni, ha nem volt megvonásos vérzés, vagy a megvonásos vérzés még nem fejeződött be.
A hüvelygyűrű (Nuvaring, Ladeering, Ringinel) alkalmazása szintén nem igényel napi odafigyelést. A menstruáció alatt kell fölhelyezni a hüvelyboltozatba a tampon fölhelyezéséhez hasonló módon, tehát orvosi közreműködés nem szükséges. Mivel a hüvely felső harmada kevés idegvégződéssel rendelkezik, a gyűrű nem érezhető. A szexuális életet sem befolyásolja. A hatóanyag a hüvelyben szívódik fel 21 napon keresztül. Ezt követően a gyűrű eltávolítandó, 7 napos szünet következik, amely során vérzés jelentkezik, a 7 nap elteltével helyezendő fel a következő gyűrű. Mivel hatóanyagai nem a gyomor-bélrendszeren át szívódnak fel, a tablettákénál kisebb hormontartalom elegendő a kívánt fogamzásgátló hatás eléréséhez, a taoaszhoz hasonlóan egyenletes keringő hormonszinteket biztosít, nem jelentkeznek a tablettáknál jellemző, koncentrációingadozásokból eredő mellékhatások, amelyek a tablettaszedést olykor kellemetlenné teszik. 
A kombinált tablettáknál 24/4 vagy 21/7 napos adagolási rend javasolt: 24 vagy 21 hormontartalmú tabletta bevételét 4 vagy 7 tablettamentes vagy hatóanyagmentes nap követi. Utóbbi esetben minden nap kell gyógyszert bevenni, nem fordulhat elő a gyógyszerszedés folytatásának elszámolása, ebből adódó nem kívánt terhesség. 
A természetes ösztrogéntartalmú tabletta a szintetikus hormontartalmúaknál sokkal előnyösebb anyagcserehatások, trombóziskockázat és mellékhatásprofil szempontjából. 
Hosszú cikluskontroll esetén a hormontartalmú tabletták adagolását 28 napon túlra terjesztjük ki: 84 hormontartalmú tabletta bevételét 7 terápiamentes nap követ. Menstruáció ezen alkalmazási rend mellett egy éven belül 4 alkalommal jelentkezik. Előnye egyrészt a kisebb vérveszteség, másrészt a hormonmentes időszakban esetlegesen előforduló, ciklusfüggő tünetek (fejfájás, mellfeszülés, puffadás, alhasi fájdalom, stb.) ritkább előfordulása, enyhébb formában való jelentkezése, csökken a női higiénés termékek és a fájdalomcsillapítók iránti igény, a munkából-iskolából kieső napok száma, tehát nem elhanyagolható anyagi és gazdasági előnye is van.
Az ösztrogénmentes, csak gesztagént tartalmazó tabletták szedését elsősorban akkor javasoljuk, amikor az ösztrogénszedés valamilyen okból ellenjavallt (emelkedett trombóziskockázat öröklött véralvadási zavar miatt, krónikus szívbetegség, magas vérnyomás, túlsúly, cukorbetegség, migrén, szoptatás). Használatuk mellett nincs peteérés, vékony marad a méhnyálkahártya, sűrűvé válik a méhnyakban lévő nyák, ezáltal megakadályozza a hímivarsejt bejutását a méhbe. Hátrányuk, hogy rendszertelen hüvelyi vérzés gyakrabban fordul elő, mint kombinált tabletták esetében. A vérzés teljesen el is maradhat. Csökkentik a méhnyálkahártya-polip újbóli kialakulásának esélyét.
Sürgősségi fogamzásgátlás: esemény utáni tabletta avédekezés nélküli együttlétet követően, a nem kívánt terhesség megelőzése céljából alkalmaható, nem használható rendszeres fogamzásgátlásra. Hiábavaló már fennálló terhesség esetén, és nem véd a szexuális úton terjedő fertőzésekkel szemben. A terhesség esélye akkor a legnagyobb, ha a védekezés nélküli szexuális együttlét után 3 napon belül következik be ovuláció. Az EllaOne tablettát a védekezés nélküli együttlét után 96, az Escapelle-t 72 órán belül javasolt bevenni. 3 órán belüli hányás esetén meg kell ismételni a gyógyszerbevételt. Magyarországon – számos más országgal ellentétben – a készítmények vénykötelesek, alkalmazásuk nem igényel azonban semmiféle kivizsgálást, mivel nincs ellenjavallatuk. Módosítják a progeszteron nevű női nemi hormon működését, ezáltal késleltetik a petesejt kilökődését az érett tüszőből. Az EllaOne sikeressége az Escapelle-hez képest 24 órán belüli alkalmazás esetén közel háromszoros, 72 órán belül majdnem kétszeres. Leggyakoribb, nagyrészt önmaguktól megoldódó mellékhatások: fejfájás, hányinger, hasi fájdalom, közti vérzés. A bevételt követően három hét elteltével javasolt nőgyógyászati vizsgálatra jelentkezni. Nem hormonális sürgősségi fogamzásgátlás céljából méhen belüli eszköz felhelyezése jön szóba.
A Depo-Provera injekció megbízható, olcsó, kevés mellékhatással járó fogamzásgátlási módszer. Hatóanyagát vérzészavarok, változókori panaszok, mióma és endometriózis kezelésére is alkalmazzák. Nőgyógyász vagy háziorvos által történő beadását követően 13 hétig biztosítja a fogamzásgátlást. Javasolható annak, aki fokozott trombózishajlam, véralvadási zavar miatt ösztrogént nem alkalmazhat, és zavaróan bő a vérzése, aki nem szeretne mindennapos tablettaszedést, kis hormonmennyiség alkalmazásával szeretné megoldani a fogamzásgátlást. Az injekciót a farizomba kell adni a menstruációs ciklus első 5 napjának valamelyikén, majd 3 hónap múlva ismételni. A hatás azonnali, tehát ha menzesz alatt adjuk be, további védekezés nem szükséges. Gyermekvállalási szándék esetén célszerű fél évvel a tervezett terhesség legkorábbi időpontja előtt abbahagyni a használatát, mert átlagosan 4-5 hónap múlva tér vissza a termékenység. Terhesség 3 havonkénti szakszerű beadás esetén nem fordul elő. A mellékhatások közül az alacsony hormonbevitel miatt a legfontosabb a vérzésekre gyakorolt hatása: a menstruációs vérzés mennyisége jelentősen csökken, majd néhány injekció után teljesen megszűnik. Ezt a hatást használjuk ki miómák, kóros méhnyálkahártya-megvastagodás és bő vérzés talaján kialakult vérszegénység kezelésekor. 3-7 hónapig kevés pecsételő vérzés előfordulhat, ekkor adható plusz hormon tabletta formájában. Hízás mellékhatásként nagyon ritkán fordul elő. Több évig tartó kezelés során a csontok ásványianyag-tartalmának csökkenése miatt csontritkulás  alakulhat ki, ez D-vitamin- és kalciumpótlással, sok mozgással megelőzhető. Nem növeli a vénás trombózis, a tüdőembolia, a szívinfarktus és a stroke veszélyét. Csökkenti a méhtestrák, az endometriózis és a petefészekciszták előfordulásának valószínűségét.  
A méhen belüli fogamzásgátló eszközök (intrauterin eszköz, IUD, spirál, hurok, rézgyöngy) orvos által a méh üregébe helyezendőek, így nem kell naponta foglalkozni a fogamzásgátlással. Műanyagból és fémből (ezüst-réz ötvözet) készülnek. Idegentest-, rézion- és elektrokémiai hatás révén megakadályozzák terhesség létrejöttét, a megtermékenyült petesejt beágyazódását: a méhűri váladékkal érintkezve az eszköz felületén mikrogalvánelemek jönnek létre, jelenlétük következtében csökken a méhűrbe jutott hímivarsejtek mozgékonysága, túlélőképessége. A kioldódó fémionok baktérium- és gombaellenes hatást fejtenek ki, kismedencei gyulladás alig fordul elő.  Az eszközöket a menstruáció jelentkezését követő 3-7 napon belül orvos helyezi föl. Ugyanolyan biztonságosak, mint a hormonális fogamzásgátlók. Hosszú távú védelmet nyújtanak: típustól függően 3-7 évig viselhetőek, de természetesen a maximális időtartamnál hamarabb is eltávolíthatóak. A legtöbb eszköznél spirálisan fel van tekerve a fémszál a műanyag vázra, amely a felhelyezést követően, a méhüregben T alakúra nyílik szét. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 20 év alatti, nem szült nők esetében is meghaladják az előnyei (megbízhatóség, biztonságosság, mellékhatás-mentesség) az esetleges veszélyeit, Elsőként javasolt, amikor a hormonszedés valamilyen okból ellenjavallt, illetve azoknak, akik nem szeretnének hormonális fogamzásgátlást alkalmazni. A nemi érintkezés után 5 napon belül sürgősségi fogamzásgátlás céljából is föltehetőek. Méhen belüli eszköz nem alkalmazható előzményben szereplő méhen kívüli terhesség, tisztázatlan eredetű hüvelyi vérzés, rendellenes méhvérzés, a női nemi szervek rosszindulatú daganata, rézallergia, fertőző májgyulladás (hepatitis B), nemi szervi herpesz, méhfejlődési rendellenesség esetén, elővigyázatossággal alkalmazandó szívbillentyű-betegség, Wilson-kór, vérszegénység és tartós gyulladáscsökkentő kezelés esetén. A felhelyezés előtt mindössze néhány vizsgálatra (nőgógyászati fizikális vizsgálat, kismedencei ultrahang, méhnyakszűrés, mintavétel és kenetkészítés) van szükség, ami segít a nőgyógyásznak eldönteni, hogy alkalmas-e a páciens méhen belüli eszköz használatára. Negatív leletek birtokában, terhesség kizárását követően kivitelezhető. A felhelyezéshez egy steril felhelyező csövet használunk, ebben található az eszköz. Ezt átvezetjük a méhszájon, majd a méh üregében kitoljuk belőle a spirált vagy a rézgyöngyöt, amely a méhüregben felveszi T betű vagy gyöngyfüzérszerű alakját. Ezután méretre vágjuk az eltávolító szálakat a hüvelyben, ellenőrizzük az eszköz méhen belüli helyzetét ultrahanggal. 1 hónap elteltével, a következő menzesz után javasolt visszamenni ellenőrző vizsgálatra. A felhelyezés ritkán jár komolyabb fájdalommal. Aki még nem szült, annak kellemetlenebb lehet. Az esetleg jelentkező enyhe alhasi görcsök fájdalomcsillapító tablettákkal orvosolhatóak. Nagyon ritkán, leginkább közvetlenül szülés utáni felhelyezésnél fordulhat elő a méhfal perforálása az eszközzel, ennek gyanúja esetén ultrahangot, méhtükrözést, hastükrözést (hasi műtétet) kell végezni. Panaszmentes esetben 1, 6 és 12 hónap múlva javasolt kontrollvizsgálat a nemi szervi fertőzések és az eszköz elmozdulásának kizárása céljából. Utóbbi a fogamzásgátló hatás csökkenését eredményezheti. A felhelyezés utáni időszakban enyhe alhasi görcsökre, diszkomfortérzésre, pecsételő vérzésre lehet számítani. Rövidhullámú kismedencei kezelést az eszköz viselése esetén nem szabad végezni. Kismedencei gyulladás tüneteinek (alhasi fájdalom, teltségérzés, deréktáji fájdalom, rendellenes hüvelyváladék, hőemelkedés, láz, elesettség, hányinger, hányás) észlelése esetén azonnal jelentkezni kell nőgyógyászati vizsgálatra, amennyiben antibiotikus kezelés mellett tünetei 48 órán belül nem javulnak vagy fokozódnak, az eszköz eltávolítandó. Felhelyezés után jelentkező, néhány óránál hosszabb ideig tartó diszkomfortérzéssel vagy görcsös alhasi fájdalommal kísért menstruáció, illetve rendellenes hüvelyi vérzés esetén szintén nőgyógyászati vizsgálat javasolt. A méhen belüli eszköz használata ellenére bekövetkező terhesség esetén nagyobb a méhen kívüli terhesség kockázata, de semmi sem bizonyítja, hogy előfordulásának valószínűségét az eszköz növelné. Ilyen esetben mérlegelendő a terhesség megszakítása. Eltávolítás után bármikor vállalható terhesség, hiszen a hatás azonnal megszűnik, és a peteérés az alkalmazás idején sem gátolt.
Tapasztalatok a rézgyönggyel. Egy svájci vizsgálatban 207, 25-37 éves hölgy vett részt. 1 éven keresztül vizsgálták őket, kezdve a felhelyezés előtti állapottól. A felhelyezés 87%-ban eseménymentes volt, komolyabb fájdalom az esetek 2%-ában fordult elő. A vizsgálat 1 éve alatt a kilökődés aránya 5% volt. Az IUB™ Rézgyöngynél az eddig felhelyezett összes eszköz esetében a terhességek aránya 0,4%. Az első néhány menstruációs ciklus esetében számíthatunk pecsételő köztivérzésre, erősebb menstruációs vérzésre, alhasi görcsökre. Néhány esetben el kellett eltávolítani a rézgyöngyöt erős görcsök vagy erős vérzés miatt. Összességében a vizsgálatban résztvevő hölgyek 81,4%-a ajánlaná családtagjainak, ismerőseinek, barátainak az IUB™ Rézgyöngyöt.

A hormont tartalmazó méhen belüli rendszerek (Mirena, Levosert, Jaydess) a ma elérhető legmegbízhatóbb fogamzásgátló eszközök, amelyek több éven keresztül kis mennyiségű gesztagén hormon folyamatos kiáramlásával gátolják a megtermékenyülést, a méhnyakban lévő nyák sűrűbbé tételével akadályozzák a hímivarsejtek méhüregbe jutását és méhűri mozgását. Alkalmazhatóak nem szült nőknél is. A vérkeringésbe kerülő hormonmennyiség elhanyagolható, ösztrogént nem tartalmaznak. Szoptatás alatt, migrénben szenvedőknél, túlsúly, epebetegség, epilepszia, cukorbetegség, mérsékelt magasvérnyomás-betegség, krónikus szívbetegség és fokozott trombózishajlammal járó véralvadási zavarok bizonyos eseteiben is használhatóak. Orvos által történő felhelyezésük után azonnal védelmet biztosítanak a nem kívánt terhesség ellen. A több éves alkalmazás miatt összességében a legolcsóbbak a hormonális módszereken belül. Nem fokozzák a fertőzések kockázatát, nem befolyásolják a későbbi teherbeesést, bármikor eltávolíthatóak. A méhnyálkahártya vastagodását akadályozó hatásuk miatt 1-3 hónap elteltével csökken a menstruációs vérvesztés és a fájdalom, ezért kezelésként is alkalmazhatóak azoknál a nőknél, akik erős és/vagy fájdalmas menstruációval küzdenek, ha annak okaként kizárható rosszindulatú daganat, véralvadási zavar, kismedencei gyulladás. Csökkentik a miómák növekedését, továbbá a hüvelyváladék mennyiségét, a gyulladásos panaszok előfordulását, a változókori vérzészavar kockázatát. Azoknak is megoldást jelenthetnek, akiknek krónikus kismedencei fájdalma endometriózisra vezethető vissza, illetve azoknak, akiknek tablettaszedés mellett csökkent a nemi vágyuk. A partner nem érzékeli az eszköz jelenlétét szex közben. 
Sterilizáció. A családtervezés lezárulásakor a végleges fogamzásgátlást biztosító művi meddővé tétel, a petevezetékek műtéti úton történő elzárása (átvágása, elkötése, a csonkok elégetése elektromos eszközzel) is szóba jön. Akik minden más fogamzásgátlási módszerről szakszerű tájékoztatást kaptak, és azokat nem választanák, de biztosan nem akarnak több gyermeket, a 40. életévüket betöltötték és/vagy legalább 3 gyermekük van, a 2014. óta érvényben lévő törvényi szabályozásnak megfelelően kérhetik a beavatkozást, amely laparoszkóppal 1 cm-es alhasi metszésen át kivitelezhető, és csak egy napos kórházi tartózkodást igényel.

Fogamzásgátlás szülés után

Védelmet biztosít a terhességgel szemben, ha a csecsemő életének első 6 hónapjában az édesanyának még nem tért vissza a menstruációs vérzése, és kizárólag szoptatás útján táplálja gyermekét (LAM-laktációs amenorrhoea).
Óvszer használható szülés után.
Esemény utáni tabletta bevétele a szülés utáni 4. héttől kezdve javasolt.
Minitabletta, injekció a szülés utáni 6. héttől javasolt. Nem befolyásolják a gyermek növekedését és a szoptatás időtartamát.
Méhen belüli eszköz a 6. héttől vagy közvetlenül a szülés után helyezhető fel. 
Művi meddővé tételre szintén van lehetőség.
Szoptatás hiányában 3 hét, szoptatás esetén 6 hónap elteltével alkalmazható kombinált, tehát ösztrogént is tartalmazó tabletta, hüvelygyűrű, bőrtapasz.