Endometriózis, petefészekciszták

A ciszta tömlőt jelent, fallal körülhatárolt, folyadékkal telt képletet értünk alatta. A petefészekciszta kifejezés különféle eredetű és természetű daganatot takarhat. Az orvosok egyik legfontosabb feladata a rosszindulatúság kockázatának megítélése: el kell dönteni, hogy elegendő-e a megfigyelő várakozás stratégiáját követni (alacsony kockázatú, nagy valószínűséggel jóindulatú ciszta), vagy további kivizsgálás (ultrahangkontroll, MR, biomarkerek vérszintjének mérése), operatív beavatkozás (eltávolítás, szövettani vizsgálat) indokolt (magas kockázatú képletek). A döntést természetesen a páciens panaszai jelentősen befolyásolják a mérhető, vizsgálható paraméterek (méret, ultrahangos szerkezet, stb.) mellett. Leggyakrabban úgy alakul ki, hogy a petesejtet tartalmazó tüsző megrepedése elmarad, ezért a benne lévő folyadék tovább szaporodik. Így jönnek létre a 25-35 mm átmérőjű funkcionális ciszták. Kombinált hormonális fogamzásgátlást alkalmazóknál ritkábban alakulnak ki, és fogamzásgátlók elősegítik a korábban kialakult tömlők felszívódását.
A dermoid egy embrionális korban kialakuló fejlődési rendellenesség, a petefészekbe jutó bőrsejtek itt tovább fejlődnek, ezért fogat, szőrszálat is tartalmazhat. Méhnyálkahártya-sejtek is juthatnak és működhetnek tovább a petefészekben bevárzett tömlőket eredményezve (endometrioma, lásd alább).
Kis ciszták általában nem okoznak panaszt, nőgyógyászati szűrővizsgálat, egyéb okból elvégzett ultrahang-vizsgálat során kerülnek felismerésre. A nagyobbak a környező szervek nyomódása miatt fájdalommal járhatnak. Az alhasi fájdalom fokozódhat közösülés közben. A meg nem repedt tüsző hormontartalmánál fogva vérzészavart okozhat. A tömlőben bevérzések keletkezhetnek, fala megrepedhet, a képlet megcsavarodhat, utóbbi heves fájdalommal és a petefészek elhalásával járhat, ezért sürgős műtéti beavatkozást tesz szükségessé.
Az ultrahang megbízható eljárás a ciszták kimutatásában. A folyadékkal telt tömlők kezelést legtöbbször nem igényelnek, 1-2 hónap alatt spontán felszívódnak. Panaszmentesség esetén várakozhatunk. Az ultrahangvizsgálatot 2 hónap elteltével, tumormarker-eredmények birtokában megismételjük, ekkor döntünk a további teendőről. Ha a ciszta panaszt okoz, növekszik vagy szerkezeti eltérések láthatóak benne, műtéti eltávolítása és szövettani vizsgálata javasolt. Az esetek többségében lehetőség van a cisztát falával együtt kiágyazva működőképes petefészek-állományt visszahagyni. Ha a ciszta mérete vagy egyéb ok miatt hastükrözés (laparoszkópia) nem végezhető, nyitott hasi műtét szükséges.
Az endometriosis/endometriózis egy termékeny korban lévő nőket érintő betegség. Oka, kialakulásának folyamata még nem ismert pontosan. Az elnevezés a méhnyálkahártyát jelentő latin endometrium szóból ered, ugyanis endometriózis esetén méhnyálkahártya található természetes helyén, a méh üregén kívül is: pl. érintett lehet a petefészek, a petevezeték, a méh külső felszíne, a hashártya, a húgyhólyag, a belek, a külső nemi szervek, nagyon ritkán hasüregen kívüli szervek is. A rendellenes helyen lévő méhnyálkahártya a női nemi hormonok hatására szintén ciklikus változásokon megy keresztül: megvastagszik, majd bevérzések keletkeznek benne; ez hegesedéssel, gyulladással, összenövések kialakulásával járhat. Ezek csökkentik a termékenységet.
A betegség leggyakoribb tünete a fájdalom, amely jelentkezhet a menzeszt megelőzően, a menzesz alatt vagy szexuális együttlét kapcsán. Szintén gyakori a vérzészavar (rendszertelen, bő vérzés) és a meddőség (30-40%). A belek érintettsége bélműködési zavart, székrekedést, véres székletet, fájdalmas székelést, a húgyhólyag-endometriosis vérvizelést, görcsös vizelést okozhat, de nem törvényszerű, bél- vagy hólyagendometriózis tünetet okozzon, ugyanakkor előfordulhat, hogy heves panaszok esetén nem látható góc. Néha apró elváltozás okoz komoly panaszokat, máskor jelentős endometriózis mellett is panaszmentes a páciens. Ha vastagbélszűkületre van gyanú, vastagbéltükrözéssel nyerhető diagnózis, sebésezti beavatkozás válhat szükségessé. Mivel terhesség alatt gyakran megfigyelhető a tünetek átmeneti javulása, a meddőség kialakulása vélhetően annál valószínűbb, minél hosszabb időn keresztül áll fenn a betegség. Gyakoribb a méhen kívüli terhesség, a vetélés és a szülés alatti komplikációk előfordulása. Mivel 5-10 év is eltelhet a diagnózis megállapításáig, depresszió, irritábilis bél szindróma is megjelenhet társbetegségként. Petefészek-endometriózis esetén képződhet a petefészekben a menstruációs váladékhoz hasonló folyadékkal telt tömlő, ún. csokoládéciszta. 
Diagnosztika. N
őgyógyászati vizsgálat kapcsán a nagyobb endometriózis olykor tapintható. A diagnózis felállításában sokat segíthet az ultrahang. Lehetőleg a menzeszhez minél közelebbi időpontban javasolt nőgyógyászati vizsgálatot elvégezni. Jellemzően azoknál a fiatal nőbetegeknél találunk endometriózist, akiknél évek óta tartó kismedencei fájdalom, menzesz alatti erős görcsös fájdalom és esetleg szexuális együttlét alatti fájdalom jelentkezik.
Egyértelműen
laparoszkópos műtéttel (hastükrözés) igazolható, amely során lehetőség van szövettani mintavételre és a panaszt okozó endometriotikus szövetgócok eltávolítására. 
Kezelésében jelenleg a legjobb eredmény gyógyszeres és műtétes terápia együttes alkalmazásával érhető el. A kellemetlen panaszok enyhíthetőek  fájdalomcsillapítókkal, görcsoldókkal. Az alapbetegség okilag hormonkészítményekkel kezelhető: kombinált fogamzásgátló tabletták, csak gesztagént tartalmazó minitabletták, hüvelygyűrű a peteérés átmeneti (3-6 hónap) felfüggesztése céljából, ha gyermeket szeretne a páciens, és hosszabb távon, amennyiben terhesség nem tervezett, gesztagének (Visanne, Provera), meddőség kapcsán GnRH-analógok (injekció). Utóbbiak ösztrogénhiányt eredményeznek, ezért változókori jelenségekhez hasonló, olykor nagyon kellemetlen mellékhatásokat (hőhullámok, stb.) okozhatnak. Az endometrioma műtéti eltávolítása növeli teherbe esés esélyét, ugyanakkor fennáll a kockázata annak, hogy a beavatkozáés során sérül a petefészkek petesejt-érlelő funkciója. A petefészkek kapacitását jelző AMH-szint összefügg az alkalmazott műtéti módszerrel, jelenleg a sebészi eltávolítás tűnik a legcélravezetőbbnek. Az operáció után assziszált reprodukcióval (IVF, beültetés) nem kell várni, egyes adatok szerint viszont közvetlenül a műtét után még csökkent a petefészek tartalékkapacitása. A spontán teherbe esési esély hasonló 3 és 6 hónappal a műtét után. Fiatal, még szülni kívánó páciensek kis méretű (< 4 cm) csokoládécisztájának műtéti eltávolítása rendkívül körültekintő megfontolást igényel, ugyanis az operáció következtében jelentősen romolhat a petefészek funkciója, a betegség kiújulhat, ismételt műtétre lehet szükség. Alternatívaként már Magyarországon is van lehetőség az ultrahang-vezérelt leszívásra, ultrahangos irányítás mellett a ciszta belső falának kémiai roncsolására. Rövid altatásban, egynapos beavatkozásként történik, előnye, hogy elkerülhető vele a hasi műtét, nem károsodik az ép petesejtérlelő petefészek-állomány. Alkalmazható lombikprogram előtt és kétoldali csokoládéciszta esetén.
Műtét javasolt, ha a konzervatív kezelés nem eredményez tünetmentességet, ha valaki szeretne teherbe esni, de hormongyógyszert nem szedhet, vagy szeretne biztos diagnózishoz jutni. Panasz- és tünetmentes, idősebb páciensnél szóba jön először a meddőségi kezelés, majd sikeres élveszülést követően az endometrioma eltávolítása, mivel az magától nem gyógyul meg. Műtét után hormonkezelés javasolt, ha a páciens nem szeretne terhességet mindaddig, amíg a gyermekvállalás aktuálissá nem válik vagy egészen a változókorig, további műtétet szükségessé tevő elváltozások és panaszok megelőzése céljából. A beleket, húgyhólyagot érintő ún. mélyen infiltráló endometriózis minden bizonnyal sokkal gyakoribb, mint feltételezzük, ezért fontos gondolni erre is krónikus, főleg ciklusfüggő kismedencei fájdalom esetén. Kezelése bonyolult műtétechnikai megoldásokat, nagy sebészeti tapasztalatot és komoly csapatmunkát igényel. Mivel jóindulatú betegségről van szó, szerveltávolításról csak végső esetben lehet szó, alapvetően a panaszmentesség eléréséhez szükséges endometriotikus szövettömeg-csökkentés a cél.