Petevezeték-átjárhatóság

Petevezeték-átjárhatósági vizsgálatok

A petevezetéknek lényeges szerepe van a terhesség létrejöttében: a petefészekben megrepedt tüszőből kiszabaduló petesejt a petevezetéken át jut a méhbe. Meddőséghez vezethet, ha üregét korábbi gyulladás miatt folyadék vagy kocsonyás anyag zárja el, falai összetapadnak. A lezáródást összenövések is okozhatják. Ilyenkor terhesség csak mesterséges úton jöhet létre. Az átjárhatósági vizsgálat jótékony hatása lehet, hogy a vezeték üregének a vizsgálati módszertől függő anyaggal történő átöblítése révén oldhatja az enyhe  összetapadást, kimoshatja a gyulladásos izzadmányt. A módszerek pontossága megközelíti a 100%-ot, de egyik sem éri el azt. A vizsgálat elvégzésének ideje a menstruációs ciklus 5-10. napja (a vérzés kezdetétől számított 5-10 napos időintervallum). Előzetes nőgyógyászati vizsgálat, konzultáció javasolt, amelyre ezen a weboldalon lehet időpontot foglalni.

Laparoszkópia (hastükrözés)

Ezen hasi műtét a petevezetékek átjárhatóságának vizsgálatán túl a terhesség létrejöttét akadályozó egyéb eltérésekről is információt nyújt. Előnye, hogy szükség esetén lehetőséget ad kismedencei, hasüregi  összenövések oldására, endometriózis kezelésére, mióma eltávolítására is. Hátránya, hogy altatásban végezhető, ezért előzetes kivizsgálás, kórházi bennfekvés szükséges hozzá.
A hasüreget feltöltjük szén-dioxiddal, a köldökön ejtett kis metszésen keresztül optikát vezetünk be, majd megtekintjük a méhet, a petevezetőket és a petefészkeket. Metilénkék festékanyag méhnyakcsatornán keresztül történő befecskendezésével győződhetünk meg a petevezetők átjárhatóságáról (chromohydrotubatio, kromopertubáció).

Hiszteroszalpingográfia (HSG)

Érzéstelenítés után a méhnyakcsatornán át kontrasztanyagot fecskendezünk a méhűrbe, ami normális esetben a petevezetőkön keresztül a szabad hasüregbe jut, ez sorozatos röntgenfelvételeken jól követhető. Hátránya a sugárterhelés, ezért ma már alig használatos.

Ultrahang (HyCoSy)

Hy=hystero (méh),
Co=contrast (kontrasztanyaggal, steril folyadékkal végzett ultrahangvizsgálat),
Sy=salpingography (a petevezetékek láthatóvá tétele).
A legelterjedtebb, a legkíméletesebb és a legrövidebb idő (kb. 15 perc) alatt kivitelezhető petevezető-átjárhatóságot vizsgáló módszer a kontrasztanyagos szonohiszterográfia, a HyCoSy, amelyre a rendelésen is van lehetőség. Pontossága szakirodalmi adatok alapján a laparoszkópiával összehasonlítva: érzékenysége 85% (közel olyan jó, mint a laparoszkópiáé). A hüvelyen és a méhnyakcsatornán át a méh üregébe felvezetett vékony, rugalmas, puha katéteren át fiziológiás sóoldatot vagy kontrasztanyagot juttatunk a méhűrbe, és hüvelyi ultrahang segítségével folyamatosan követjük, amint kirajzolja a méhüreget, és a petevezetőkön át kijut a hasüregbe, amennyiben azok átjárhatóak. Tanulmányok szerint a meddőség hátterében az esetek 10-40%-ában a petevezetékek károsodása áll.

01

Méhüregi rendellenességek ennél lényegesen ritkábban fordulnak elő: a népesség 0,5%-ában (1/200 fő), a meddőséggel küzdők 3%-ánál, az ismétlődő vetélések 5-10 %-ában. Az “A” ábrán a normál méhüreg látható. A méhet fejlődési rendellenesség következtében részben vagy teljesen hosszanti sövény oszthatja ketté (ld ábra B-E), lehet egy- vagy kétszarvú (F-H és fent), társulhat hozzá a hüvely fejlődési rendellenessége is (I-J).

02

Ezek a rendellenességek növelik a vetélés, a koraszülés, a meddőség, a magzati fekvési rendellenességek, a méhnyakzáródási-elégtelenség, a fájdalmas menstruáció és az endometriózis előfordulási gyakoriságát. Segítségével fény derülhet méhen belüli összenövésekre (pl. korábbi terhesség-megszakítás talaján.
Pontosan diagnosztizálhatóak méhnyálkahártya-polipok. Kontrasztanyag nélküli ultrahangvizsgálattal olykor nehezen különíthetőek el ezek a növedékek a megvastagodott méhnyálkahártyától vagy a méhüregben felszaporodott folyadéktól, továbbá meghatározható alapjuk szélessége, erezettségük).

03

Megállapítható a miómák (méhizomdaganat) mérete, elhelyezkedése (méhen belüli elhelyezkedés, méhüregbe domborodás mértéke, petevezető-szájadékokhoz való viszony), eltávolíthatósága.

04

Előnyei:
Altatást nem igényel, mert kifejezett fájdalommal nem jár.
Nem műtétes beavatkozás.
Kórházi bennfekvés nem szükséges.
A páciensek jól tolerálják.
A páciens azonnal láthatja a vizsgálat eredményét.
Nem jár röntgensugár-terheléssel.
A petevezetékek átöblítése révén a vizsgálatot követően nő a teherbe esés esélye.
Egyidejűleg a policisztás petefészek is kimutatható.

Hátrányai:  
Nem minden esetben nyerhető optimális kép a belső női nemi szervekről.
Negatív eredményt csak akkor állapíthatunk meg, ha látjuk a kontrasztanyag kifolyását a petefészkek körül. A peteveztékben való kontrasztanyag-áramlás nem bizonyítja annak átjárhatóságát.
A petevezeték végét olykor nehéz látótérbe hozni.
A petevezeték görcsös összehúzódása esetén tévesen annak lezártságát állapíthatjuk meg.

Ellenjavallatok:
terhesség
tüszőrepedés és menstruáció közötti időszak
vesemedence-gyulladás
szexuálisan terjedő fertőzések
erős vérzés
a vizsgálathoz használt kontrasztanyag bármely összetevőjével (hidroxi-etil-cellulóz, glicerin, tisztított, ionmentes víz) szembeni allergia

Teendő a vizsgálat előtt:
Célszerű a vizsgálatra a menzeszt követő héten, a ciklus 5-10. napján sort keríteni a terhesség elkerülése céljából.
Az enyhe alhasi görcsök csökkentése érdekében végezhetjük fájdalomcsillapítók adása után.
A vizsgálatot megelőző 6 órában nem javasolt szilárd táplálékot fogyasztani, csak folyadékot.
Kérjük, hogy kísérővel érkezzen, és aznap már ne vezessen autót.
A beavatkozás teljes időtartama adategyeztetéssel, részletes tájékoztatással, előzetes ultrahangvizsgálattal együtt kb. 45 perc. A vizsgálat után 10-20 perccel jó általános állapotban engedjük otthonába páciensünket. A beavatkozást követően fájdalmas méhösszehúzódások léphetnek fel, amelyek fájdalomcsillapító görcsoldók hatására megszűnnek. Páciensünket ellátjuk recepttel.

A vizsgálat kivitelezése:
hüvely feltárása nőgyógyászati vizsgálóeszközzel (hüvelytükör)
zseléhab kontrasztanyaggal feltöltött, légtelenített katéter felvezetése a méhnyakcsatornán át
hüvelyi ultrahang-vizsgálófej bevezetése
kis kontrasztanyag-mennyiségek (2-3 ml) fokozatos adagolása a katéteren át a fájdalom elkerülése érdekében
közben megfigyelhető a méhüreg, majd a petevezetők telődése, a kontrasztanyag kifolyása a petefészkek körül a hasüregbe, amennyiben a petevezetékek átjárhatóak.

Szövődmények:
Nagyon ritkán, összesen az esetek 0,5%-ában fordulnak elő (Grimwalde et al. 1998.).
Kellemetlen hasfeszülés, amely fájdalomcsillapítók hatására szűnik.
Gyengeségérzés, vérnyomáscsökkenés.
Hányinger, hányás, hasmenés.
Gyulladás már fennálló kismedencei fertőzés esetén, amikor a petevezetékek folyadékot tartalmaznak, mely lázzal járhat, hashártyagyulladáshoz vezethet, amely a kórházi ellátást igényelhet.
Túlérzékenységi reakció esetén gyógyszerrel azonnal ellátjuk.
Pecsételő vérzés, amely rövid időn belül megszűnik.
Méhsérülés, amely kórházi ellátást tehet szükségessé.