Fokozott szőrnövekedés (HIRSUTISMUS)

Kóreredet
A fokozott szőrnövekedésnek a jelenség hátterétől függően több típusa létezik.
A hypertrichosis a szőrzet megerősödését jelenti, általában családi hajlam áll a hátterében.
A hirsutismus férfias jellegű szőrzet megjelenése nőknél. Fokozottan termelődő férfi nemi hormonok (androgének) okozzák, amelyek kis mennyiségben normálisan is termelődnek a női szervezetben (petefészkek, mellékvesék). A nők 10%-át érinti. Erős és sötét színű szőrzet jelenik meg olyan testtájakon, ahol az elsősorban férfiakra jellemző: az arcon, a mellkason, a hason, a háton. Kísérő tünetek lehetnek: pattanások (acne), hajhullás, férfias kopaszodás (homlok, halánték), a hang mélyülése, a menstruáció elmaradása, a ciklusok rendszertelenné válása, férfias típusú (hasi/”alma”) elhízás. Az emelkedett androgénszint hátterében különféle hormonális betegségek állhatnak, pl. PCOS (policisztás petefészek szindróma), Cushing-szindróma, CAH (congenitalis adrenalis hyperplasia).
Virilisatio esetén a férfias típusú szőrnövekedéshez más, egyébként férfiakra jellemző eltérések is fennállnak.
Diagnosztika
A fokozott szőrnövekedésnek kitett területek megtekintésekor már felmerülhet betegség gyanúja. A diagnosztikában szükséges a férfi nemi hormonok és a mellékvesehormonok szintjének meghatározása vérvizsgálat útján (labor, vérvétel), a petefészkek ultrahangvizsgálata (nőgyógyászati vizsgálat) és a mellékvesék vizsgálata (hasi ultrahang – radiológus, szükség esetén CT).
Kezelés
Kozmetikai kezelés
Lézeres szőrtelenítés: a szükséges alkalmak száma bőrtípustól, szőrszíntől függ. A legjobb konstelláció a világos bőr-sötét szőr. 
SHR-Super Hair Removal
Fogamzásgátlók
Az ösztrogéneket és antiandrogén hatású gesztagén hormonokat (dienogeszt, drospirenon, klormadinon, ciproteron) tartalmazó tabletták, amelyek gátolják a petefészkek androgéntermelését is az ovuláció gátlásán túl. Látható javulás kialakulásához hónapok szükségesek.
Mellékvese-betegség esetén endokrinológiai gondozás javasolt.