Gátizomtorna

Medencefenéki izomtréning orvosi vizsgálattal ellenőrzött formában, a kellő hatékonyság érdekében

Az ember felegyenesedett testtartásának következtében a medencefeneket alkotó szövetekre jelentős terhelés hat. Nőknél tovább fokozza ezt a terhesség, a szülés. A medencefenék szerkezetének megváltozása az öregedés természetes velejárója lehet, de befolyásolja a szövetek felépítését illető egyéni adottságokon túl a szülések száma és módja is. A medencefenék izmainak meggyengülése, sérülése következtében számos panasz jelentkezhet: a kismedencei szervek (méh, húgyhólyag, hüvely, belek) süllyedése a vizelet visszatartásának képtelenségével (inkontinencia), vizelet-elakadással, gyakori vizelési ingerrel, visszatérő, elhúzódó húgyúti fertőzésekkel, széklet-inkontinenciával, szexuális funkciózavarral járhat. A testi következményeken túl lelki terhet is jelentenek: szégyenérzet, önbecsülés-csökkenés, depresszió, idegentestérzés oka lehet, kellemetlenné teheti a szexuális együttlétet. Ezen tünetek az életminőséget jelentősen ronthatják, gátolják a mindennapi munkát. Bizonyos esetekben eredményesen kezelhetőek nem műtétes módszerekkel, így elkerülhetővé válhatnak a szervezet számára nagy megterheléssel, olykor szövődményekkel, maradandó károsodással járó sebészeti beavatkozások. Bizonyos esetekben az anatómiai viszonyokat helyreállító műtét után javasoltak a fizioterápiás eljárások.
A medencefenék erősítése (gátizomtorna, intimtorna) célja a húgycső, a hüvely és a végbélnyílás körüli izmok erősítése. Hatásosságának alapfeltétele, hogy a páciens visszajelzést kapjon a gyakorlatok megfelelő kivitelezéséről hüvelyi vizsgálattal történő önellenőrzés vagy szaksegítség révén, sokszor ugyanis a szóbeli és írásos instrukciók nem elegendőek. Fontos tehét a szakszerű útmutatás, és a gyakorlatok szakember (orvos, gyógytornász) által kontrollált elsajátítása. Klinikai vizsgálatok szerint az intimtornán részt vevő hölgyek kb. 40%-a nem érti a feladatokat és/vagy helytelenül kivitelezi, a hasi és egyéb izmokat feszíti a gátizomzat helyett. A rosszul végrehajtott gyakorlatok a hasűri nyomás növekedéséhez vezethetnek, ez pedig a kismedencei izomzatot tovább gyengítheti, a medencefenék funkcióját tovább ronthatja.A gyakorlatok rendszeres és helyes végzésével stresszinkontinencia esetén 70%-os sikerarány érhető el: a vizelet egyáltalán nem, vagy a korábbinál jóval ritkábban cseppen el. 
A tréning kiegészíthető és ezáltal eredményessége növelhető elektrostimulációval 
(az izmot ingerárammal erősíti, hogy a beteg tudatos izommozgással is képes legyen az izmok erejét növelni) és hüvelysúly használatával.
A medencefenék-izomzat kezelésének első lépése a szakszerű izomvizsgálat, amely történhet műszeres méréssel vagy nőgyógyászati vizsgálat útján, miáltal a szakember információt szerezhet az izom erejéről, az ellazítás képességéről, a szorítás megtartási idejéről, az izommozgás ismétlési számáról. A kórtörténet gondos felvétele és az izomvizsgálat eredményének birtokában személyre éskórképre szabott kezelési tervet készítünk, amelyben rögzítjük a kiválasztott kezelésimódokat, a megéreztetési technikákat (vizelet-, széklet-visszatartás, hüvelybe helyezett ujj szorítása), a tornagyakorlatok elsajátításának módját, hiszen fontos, hogy gátizomtorna végzése közben a has-, a far- és a csípőtáji izmok lazák maradjanak. Utóbbiak erősítése külön gyakorlatokkal történik. Ha a páciens megtanulta a gyakorlatokat, következik a fő feladat: az izom megerősítése a számára összeállított írásos vagy hanganyag segítségével. A gyakorlatokat napi 3-5 alkalommal, üres húgyhólyaggal, ülő, álló vagy fekvő testhelyzetben javasolt végezni. Természetesen a rendszeres orvosi ellenőrzés ebben a szakaszban sem maradhat el. Az otthoni gyakorlást segítik a hüvelybe helyezhető kúpok, illetve a biofeedback készülék, amelynek használata során a páciens egy fülhallgatón át kapja a gyakorlati utasításokat, a hüvelyben lévő érzékelőn át a készülék méri a kivitelezett mozgás hatékonyságát, és hallható visszajelzést küld a mozgás eredményességéről. A tréninget egyénileg, előre egyeztetett időpontokban, orvosi vizsgálattal ellenőrzött formában végezzük.