Szoptatási tanácsadás

Anyatejes táplálás

A szoptatás mind az újszülött, mind az anya egészsége szempontjából életre szólóan számos jótékony hatással bír. Az anyatej összetétele ideális a gyermek testi és szellemi fejlődése szempontjából. 6 hónapos korig ajánlott a csecsemők kizárólag anyatejjel történő táplálása, ezt követően a szoptatás igény szerinti folytatása a kiegészítő táplálás mellett is.
A szoptatást meg kell tanulni anyának-babának egyaránt. Az ismeretek szülés előtti megszerzése nagyban megkönnyíti a kezdeti próbálkozásokat, a tévhitek eloszlatásával, a megfelelő technika elsajátításával sok későbbi probléma megelőzhető.

Felkészülés a szoptatásra

Korábban több generáció együttélése a családban az ismeretek átadása révén lehetővé tette a nők felkészülését a szülés utáni időszak teendőivel kapcsolatosan. Manapság sok értékes és hazsnos, de olykor téves információt is közvetít a média, a világháló, ami megfelelő ismeretek hiányában bizonytalanságot, zavart okozhat a leendő szülőknek. A szoptatásra való felkészítésbe fontos bevonni az apákat is, ugyanis kutatások számolnak be arról, hogy döntő hatásuk van a csecsemőtáplálás módjának kiválasztására. Ezért a felkészülés során érdemes az apák félelmeiről is beszélni, azokat lehetőleg eloszlatni. A várandósság alatt a női test felkészül a szoptatásra. Nagy jelentősége van annak, hogy a leendő anya megfelelő információ birtokában gondolati és lelki síkon is felkészüljön. Ebben segítenek a szoptatást segítő szervezetek, a támogató csoportok, beszélgetések: probléma esetén merjen minden anya, minden család időben segítséget kérni! Sok későbbi kóros helyzet kialakulását lehet így megelőzni!

A szoptatás előnyei a csecsemő számára

 • a bőrkontaktus megnyugtatja, melegen tartja az újszülöttet, megkönnyíti a méhen kívüli élethez való alkalmazkodást, kedvező hatással van a baba keringésére és légzésére, elősegíti az anyához való kötődés kialakulását, növeli a gyermek stressztűrő képességét
 • az anyatej összetétele optimális a megfelelő növekedés és fejlődés szempontjából, minden tápanyagot megfelelő arányban tartalmaz
 • az anyatej ellenanyag-tartalmánál fogva számos betegség ellen véd (pl. allergiás asztma, ekcéma)
 • az anyatejmennyisége a csecsemő szükségletének megfelelően változik a nap folyamán és életkorának előrehaladtával egyaránt
 • a csecsemőnek élete első 6 hónapjában nincs szüksége egyéb ételre, italra (6 hónapos kor előtt adott egyéb ételek, italok a tejtermelés csökkenését okozhatják, ami a szoptatás idő előtti befejezéséhez vezethet)
 • a szopó mozgás az arc, a fogak és a beszéd fejlődése szempontjából ideális, a szoptatott gyerekeknél kevesebb a fogászati probléma, ritkábban van szükségük fogszabályozásra és logopédiai kezelésre
 • a szoptatás jelentősége nem szűnik meg egyéb táplálékok fokozatos bevezetése után sem
 • kimutatták, hogy a legalább 3 hónapos korig kizárólag szoptatott csecsemőknél 1 éves koruk előtt ritkábban fordul elő középfülgyulladás (50%-kal), gyomor-bélrendszeri gyulladás (64%-kal), légzőszervi megbetegedés miatti kórházi kezelés (72%-kal), későbbi életkorban ritkább az elhízás és a cukorbetegség.

A szoptatás jótékony hatásai az anya számára

A szoptatás segít szoros kapcsolatban lenni a csecsemővel, növeli az anya stressztűrő képességét, szülés után elősegíti a méh összehúzódását, ezáltal csökkenti a vérvesztést, elősegíti a várandósság előtti testsúly visszanyerését, csökkenti az emlő- és a petefészekrák kockázatát (4,3 illetve 21%-kal), ritkábban alakul ki cukorbetegség, csontritkulás, combnyaktörés. Az anyatej bármikor rendelkezésre áll, nem jelent plusz kiadást. A mesterséges táplálás költséges, előkészítést, eszközök tisztítását, stb. teszi szükségessé. 

A szoptatás társadalmi jelentősége

A szoptatás testi és lelki egészségre gyakorolt számos pozitív hatása mellett sokrétű gazdasági előnnyel jár a családok és az egész társadalom számára. Mindig rendelkezésre áll, megfelelő hőmérsékletű, nem igényel előkészítést. A nagyobb arányú szoptatás országos szinten csökkentené az egészségügyi kiadásokat a TB-támogatott tápszerek fogyasztásának csökkenésével, illetve bizonyos gyermekkori betegségek ritkább előfordulása miatt a kórházi gyógyítás költségeinek csökkenésével. A gyermekek ritkább megbetegedése révén a szülők kevesebbet lennének távol munkahelyüktől. Ideális lenne, ha 6 hónapos korig a csecsemők kizárólag anyatejes táplálásban részesülnének, ezt követően pedig továbbra is szopnának a hozzátáplálás mellett.
A szoptatás környezetbarát. A kisebb tápszerfogyasztási arány következtében csökkenne a tápszerek előállításával, csomagolásával, szállításával, illetve a mesterséges táplálásra használt eszközök előállításávak, tisztításával kapcsolatosan fellépő környezetszennyezés.

A korai mellre helyezés jelentősége a bőrkontaktus korábban említett kedvező hatásain túl:

 • Az egészséges, érett újszülött a születése utáni első 1-2 órában nyugodt, éber állaptban van, ekkor a legintenzívebb a szopóreflexe. A szoptatás késleltetése megnehezíti a hatékony szopás megtanulását a későbbiekben.
 • Az újszülött a még puha mellből könnyebben megtanul szopni, a korán elkezdett és gyakori szoptatás hatására hamarabb bekövetkezik a tejbelövellés, az újszülött kevesebbet veszít a súlyából, gyorsabban gyarapodásnak indul, kevesebb szoptatási probléma lép fel, nem alakul ki az emlő fájdalmas túltelítődése. Ha a tejtermelés beáll, a mellek természetszerűleg lágyabbak lesznek.
 • A csecsemő megkapja az előtejet (kolosztrum), amelynek fontos szerepe van a fertőzések elleni védelemben. Kis mennyiségben termelődik (néhány teáskanálnyi). Segíti a meconium kiürülését a belekből, így csökkenti az újszülöttkori sárgaság veszélyét.

A mellre helyezés helyes technikájának ismerete sok kudarcélményt előzhet meg. Mindenkinek egyénileg kell kitapasztalnia a legmegfelelőbb testhelyzeteket. Pl. széken ülve tegye fel a lábát, párnával támassza meg a hátát és a karját. Császármetszés után eleinte kellemesebb lehet a fekve szoptatás. Figyeljen a következőkre:

 • Emelje gyermekét a mellbimbó magasságába. Ehhez szüksége lehet párnára.
 • Kisbabája feküdjön az oldalán, feje, válla, csípője legyen egy síkban, forduljon teljes testével az ön teste felé.
 • A mellbimbót a csecsemő ajkához érintve várja meg, amíg nagyra nyitja száját, ekkor húzza őt rá a mellre!
 • A kisbaba jól van mellen, ha hasuk összeér, a bimbóudvar egy részét is bekapja (alul többet, mint felül), álla a mellhez ér, ajkai kifelé fordulnak, és az anyának nem fájdalmas a szoptatás.
 • Várja meg, hogy a baba a mellet alaposan kiürítse, mielőtt áttenné őt a másik mellre. Az elülső tej vizesebb, hogy csillapítsa a baba szomját. A hátsó tej kalóriadúsabb, az éhségét csökkenti.
 • Egyes csecsemőknek elég az egyik mell, míg mások minden szopáskor mindkét mellből szopnak.
 • Kerülje a cumisüveg, a cumi és a bimbóvédő használatát, mert ezek megváltoztatják a szopás módját, és nehezítik a szoptatást.
 • A csecsemő megfelelő tápanyagellátását az biztosítja, ha igénye szerint szoptatják.
 • Nem kell megvárni, hogy a baba sírással jelezze, hogy szopni szeretne, elég, ha gyors szemmozgások láthatóak a szemhéja alatt, gügyög, sóhajtozik, cuppog, szopó mozgásokat végez, kezét a szájához teszi, nyugtalanná válik.
 • Hagyja a mellen mindaddig, amíg szopni szeretne! Ha jól van mellen, hosszú szoptatás alatt sem sebesedik ki az emlő.

Jól megy a szopás, ha:

 • A baba hallhatóan nyel, szája sarkában tejcsepp jelenik meg.
 • A baba a szoptatás végére ellazul.
 • A mell felpuhul, megkönnyebbedik.
 • A 3. naptól kezdve legalább 3 széklete van a babának, amely a 4. naptól kezdve aranysárga, anyatejes széklet.
 • Az 5. naptól kezdve legalább 5 kellően nedves pelenkája van, vizelete víztiszta vagy halványsárga.
 • A 3. naptól nem csökken a súlya, az 5. naptól gyarapodásnak indul.
 • A 10. napra visszanyeri születési súlyát.

A csecsemők naponta legalább 8 alkalommal szopnak. Ha ez nincs így, ébreszteni kell a babát. Az éjszakai szoptatás is fontos, mert ekkor több termelődik a tejtermelést sekrentő hormonból (prolaktin), és az éjszakai szopás elmaradásakor az emlő túl is telítődhet. Az intenzív növekedési időszakokban (2-3., 6. hét, 3. hónap) a babák gyakrabban igénylik a szoptatást, hogy nagyobb tejmennyiséghez jussanak. A munkába való visszatéréssel érdemes megvárni, hogy a szoptatások napi száma kellően lecsökkenjen. Amikor otthon van, a lehető leggyakrabban szoptasson. A munkahelyen igyekezzen lefejni, és hűtőben tárolni a termelődő anyatejet. Ha nem sikerül a másnapra elegendő tejmennyiséget lefejni, kapjon addig tápszert a baba, amíg édesanyja dolgozik.

Szoptatási problémák

A lapos, befelé forduló mellbimbót az újszülött nehezen tudja a szájába venni. Egy speciális segédeszköz, a bimbókiemelő szoptatás előtti mellre helyezésével orvosolható a gond.

Feszülő mellek esetén segít a meleg zuhany, az enyhe masszírozás, a melegíthető mellpárna. Szoptatás előtt érdemes kézzel vagy mellszívó segítségével lefejni egy kevés tejet, ez megkönnyíti a ráharapást. A gyakori szoptatás szintén segít.

Kifejhetetlen csomó esetén a langyos borogatás, a pihenés, a gyakori szoptatás, a megfelelő mellre helyezés és a türelem segít. Láz, kifejezett emlőfájdalom esetén minél hamarabb forduljon orvoshoz!

A mellbimbók kisebesedése esetén szoptasson gyakrabban, rövidebb ideig. Ügyeljen a mellre helyezés helyes technikájára (lásd fenn)! Amíg a csecsemő nem jól van mellen, a szájába helyezett ujja mellett húzza ki a bimbót, és próbálkozzon újra. Kerülje a rosszul szellőző ruhákat. A melleket csak vízzel mossa (a szappan és a fertőtlenítőszerek túlságosan szárítják a bőrt), és kenje tiszta lanolinnal. Használjon melltartóbetétet.

A szoptatást akadályozó tévhitek, félreértések, félelmek

 • Túl kevés a tej.
  A nők többségének elegendő mennyiségű teje termelődik, még ha ez nem is látványos. A legtöbb esetben nem szükséges pontosan mérni. Ha a csecsemő nyugodt, jó ütemben gyarapszik, nincs ok aggodalomra.
 • A csecsemő hasmenése, hányása esetén fel kell függeszteni a szoptatást.
  Ellenkezőleg, ugyanis emésztőrendszeri tünetek esetén az anyatej a legjobb orvosság.
 • Védőoltás beadását követően nem lehet szoptatni.
  Az anyatejben lévő ellenanyagok révén a csecsemő is védettséget kap.
 • A tápszerek tápértéke és összetétele megegyezik az anyatejével.
  Az anyatej olyan különleges természetes összetevőket tartalmaz (lásd alább), amelyeket egyelőre mesterséges táplálékok előállítása során képtelenség helyettesíteni.
 • A kis méretű mell alkalmatlan a szoptatásra.
  Az emlő méretét elsősorban a zsírszövet mennyisége határozza meg. Az anyatejet azonban az emlőmirigyek termelik, amelyek működhetnek megfelelően kisebb térfogatú mellek esetén is.
 • Az apa, a testvér(ek) esetleges féltékenysége.
  Az új jövevény érkezésére az egész családnak fel kell készülnie, mindenkinek szüksége van több-kevesebb időre, amíg megszokja az új családi helyzetet. Támogassuk ebben egymást, beszélgessünk erről a gyerekekkel a szülés előtt és után is.
 • Az elválasztás, a munkába való visszatérés nehézsége.
  A szoptatást addig érdemes folytatni, amíg anya és gyermeke egyaránt igényli és kellemesnek találja azt. Az elválasztást olykor a gyermek kezdeményezi, figyeljünk oda jelzéseire! Az anyatejes táplálás elhagyása egy hosszú folyamat, lelki és fizikális okokból sem történhet egyik napról a másikra. Érdemes előre tervezni, és munkába állás előtt időben bevezetni a kiegészítő táplálékokat, a szoptatást pedig a nap arra alkalmas szakára időzíteni.

A szoptatás idején alkalmazható fogamzásgátlási módszerekről itt olvashat.