Várandósság

Kedves (leendő) kismama!

Bizonyára Önt is izgalommal tölti el a gondolat, hogy gyermeke születik, ugyanakkor kérdések sora merül fel Önben a terhességgel kapcsolatban. A következőkben néhány hasznos információt kaphat a várandósság alatti életvitellel, táplálkozással, testmozgással, munkavégzéssel kapcsolatban.

Táplálkozás

A várandósság alatti táplálkozásra vonatkozóan rengeteg tanácsot olvashatunk magazinokban, weboldalakon. Hangsúly az étkezés változatossága. Aki régóta szeretne egészségesebb étrendre váltani, új motivációt nyerhet a várandósség okán. Előnyben részesítendőek a friss, megbízható eredetű zöldségek és gyümölcsök, a fehérje- és rostdús ételek, kerülendőek az egyszerű cukrok, a telített zsírsavak. Előzzük meg az elhízást a gyermekvárás időszakában is! Javasolt naponta többször kis adagokat fogyasztani, odafigyelni a megfelelő folyadékbevitelre és arra, hogy a testsúlygyarapodás a várandósság alatt átlagosan ne haladja meg a havi 1 kilogrammot. Túlsúlyos várandósoknak célszerű ennél is kevesebbre törekedni, hiszen az elhízás számos anyai és magzati betegség (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás) okozója lehet, és kihathat gyermekünk későbbi életére, egészségére is.

Élelmiszerbiztonság terhesség alatt

Ételeink biztonságos elkészítésére és tárolására a várandósság idején érdemes különösen nagy hangsúlyt fektetni.
Mossuk meg alaposan a kezünket szappannal és meleg vízzel élelmiszerekkel való foglalatoskodás előtt, vécéhasználat és házi állatok ellátása után! Ha hússal dolgozunk, ne érjünk közben a szemünkhöz, szánkhoz! Hámozás előtt gondosan, folyó vízzel mossuk meg a zöldségeket, gyümölcsöket. Forró, tisztítószeres vízzel mossuk el a vágódeszkát, az edényeket, még jobb, ha mosogatógépet használunk. Az ételhulladékot azonnal töröljük fel, a hűtőszekrényt rendszereresen mossuk ki forró vízzel, majd töröljük szárazra. A vásárlás és az előkészületek során, valamint készételként is tartsuk külön a húsokat, a tenger gyümölcseit és a zöldségeket, gyümölcsöket. Külön vágódeszkát használjunk a húsokhoz és a zöldségekhez. Alaposan főzzük meg az ételeket, a megfelelő főzési hőmérsékletet hőmérővel ellenőrizzük. A tojást főzzük keményre. A maradékokat fogyasztás előtt hevítsük legalább 70 fokra, a leveseket forraljuk fel. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy a hűtőszekrényben a hőmérséklet ne haladja meg a 4, a fagyasztóban a -18 fokot. A baktériumok szaporodása szempontjából a veszélyzóna a 4-60 fok. A felengedésre szánt húst a hűtőben tároljuk. A romlandó ételeket azonnal tegyük a hűtőbe vagy fagyasszuk le. A 2 óránál hosszabb ideig szobahőmérsékleten hagyott romlandó élelmiszert dobjuk ki (nyári hőségben ez 1 óra). Ne fogyasszunk felpúposodott tetejű konzervet, nem pasztőrözött tejet és abból készült termékeket, nem megfelelően hőkezelt húsételt, lejárt szavatosságú élelmiszert, füstölt halat.

Az alábbiakban néhány olyan élőlényről lesz szó, amelyekkel jobb vigyázni, ugyanis komoly betegségeket, magzati károsodásokat okozhatnak.
A Listeria monocytogenes egy a levegő útján is terjedő baktérium, amely a hűtőszekrényben szaporodhat. A leggyakoribb fertőzésforrások: fogyasztásra kész saláták, nem pasztőrözött tej, illetve ebből készült termékek, baromfihús. Betegség kialakulása ritka még fertőzött élelmiszer fogyasztása esetén is. Enyhe esetekben gyomorrontással (hányás, hasmenés), influenzaszerű tünetekkel (hányinger, láz, fejfájás, izomfájdalom) jár. Tünetmentes hordozás esetén is átjuthat a méhlepényen, és megfertőzheti a magzatot vetélést okozva. Újszülöttkorban, immunhiányos állapot esetén agyhártya- és agyvelőgyulladást okoz.
A Toxoplasma gondii egy egysejtű élősködő. Fertőzésforrás lehet a gyakran említett macskaalmon kívül a nyers hús (beefsteak), a nem pasztőrözött tej, a nyers tejből készült sajtok (gomolya), a mosatlan zöldség-gyümölcs, a főzés közbeni kóstolgatás. Vadhúsokban gyakran mutatható ki, azonban fagyasztás során elpusztul. Szervezetünkbe por belélegzésével is bekerülhet. A vékonybél fertőzését követően az agyba, a tüdőbe, a májba és a szembe kerülhet. Felnőtteknél tünetmentes a fertőzés, vagy enyhe influenzaszerű tünetek jelentkeznek. Tünetmentes esetekben is átjuthat a méhlepényen, és megbetegítheti a magzatot vetélést, halvaszületést, újszülöttkori agyvelőgyulladást okozva. Az első trimeszterben 10%, a harmadikban 75% a valószínűsége annak, hogy az anya átadja a fertőzést magzatának. Terhesség előtti szeropozitivitás esetén (a vérben keringő Toxoplasma-ellenes antitestek mutathatóak ki) kicsi az esélye a magzati fertőzésnek, de nem kizárt. A 20 év feletti magyar nők 10%-a fogékony, azaz még nem találkozott az immunrendszere a kórokozóval, tehát védtelen vele szemben. Megelőzése érdekében ételeinket főzzük legalább 70 fokon, elkészültük előtt ne kóstolgassunk! Kerüljük a füstölt, sózott, pácolt élelmiszereket. Ne fogyasszunk nem pasztőrözött tejet! Étkezés előtt, nyers húsok kezelését követően alaposan mossunk kezet! Evés előtt mossuk és hámozzuk meg a zöldségeket, gyümölcsöket! terhesség esetén ne fogadjunk otthonunkba új macskát, a meglévőt ne engedjük a szabadba, az alomtálcát lehetőleg más ürítse, ha ez nem lehetséges, használjunk kesztyűt, maszkot, és alaposan mossunk utána kezet!
Halak fogyasztása esetén érdemes betartanunk néhány szabályt: a nyers hal: férgeket, baktériumokat, vírusokat tartalmazhat, ezért a sushi kerülendő! Legkevesebb higany a lazacban, a makrélában, a heringben, a szardíniában és a pisztrángban van. Tartsuk szem előtt, hogy a halfogyasztás előnyei felülmúlják a higanymérgezés kockázatát, továbbá hogy a vadvízből kifogott halakban nagyobb több lehet a PCB (poliklórózótt bifenilek) koncentráció, mint a tenyésztettekben, javasolt a zsíros részek és a bőr levágása elkészítéskor.
A Salmonella-veszélyre gondolva csírákat csak főzve, tojást kizárólag alaposan megmosva és főzve fogyasszunk!
A mogyoróval kapcsolatban nincs egyetértés: egyesek terhesség alatti fogyasztásakor méhen belül kialakuló túlérzékenységet tulajdonítanak neki, mások tolerancia létrejöttét feltételezik.

  • Méz: a botulismus veszélye ellenőrizetlen eredetű termékeknél magas lehet.
  • Máj: mértékkel fogyasszuk, mert felmerült az A-vitamin-előalakok magzatkárosító hatása.
  • Koffein: nem igazolódott káros hatása, de napi 200 mg a javasolt maximum. Alkohol fogyasztása egyáltalán nem javasolt várandósoknak!
  • Lenolaj: koraszülést indíthat be.
  • Ördögcsáklya, kínai keserűfű, édesgyökér, indiángyökér, poloskavész: méhösszehúzódásokat kelthet.
  • Zöld tea: nagy mennyiségben a sok koffein miatt a folsav ellen hat.
  • Szájon át szedett aloe: a latex vetélést okozhat.


Sport, testmozgás a várandósság idején

Minden olyan sporttevékenység megengedett a terhesség alatt, amelyet a kismama korábban is rendszeresen végzett, nem javasolt azonban fokozott fizikai megterheléssel járó új sportágak kipróbálása. A séta, a könnyed túrázás és kerékpározás, a kocogás, az úszás, a jóga, a golf jótékony hatásúak: karban tartják a keringési rendszert, csökkentik a trombózisveszélyt, növelik a mozgásszervek terhelhetőségét, hozzájárulnak a terhességi cukorbetegség megelőzéséhez, a szülési fájdalom elviseléséhez és a szülés utáni felépüléshez.
Akik terhességük előtt is rendszeresen mozogtak, heti 3-6 alkalommal nyugodtan tarthatnak 30-60 perces edzéseket. Kezdőknek heti 3-5 alkalommal végzett fél órás testmozgás ajánlott.
Csak addig edzzünk, amíg jól esik! Értendő ez az egyszeri alkalmakra és a terhesség egész időtartamára vonatkozóan is. Amikor már gyorsabban kell kapkodni a levegőt, elérkezett a pihenés ideje. Jóga során kerülendő a levegő hosszú benntartása, a drasztikus hátrahajlás, a törzscsavarás és a hason fekvés. Kifejezetten ajánlott a kismamajóga és a kismamatorna, ahol kifejezetten várandósoknak összeállított gyakorlatsorokat végezhetünk.

Fürdés, úszás terhesség alatt

Az úszásnak, fürdésnek nincs káros hatása a terhességre, érdemes azonban kerülni a túl hideg és a túl meleg (30 fok feletti) vizet, mert méhösszehúzódásokat okozhatnak. Természetesen ne menjünk be kétes tisztaságú medencébe. A szabályos működéshez előírt feltételeknek megfelelő strandokon és uszodákban elméletileg nem lehet probléma. A termálfürdőket, a vizes székeket ajánlatos azonban elkerülni, mert ilyen helyeken előfordulhatnak olyan kórokozók, amikre a várandós nők érzékenyebbek.

Munkavégzés a terhesség alatt

Már a gyermekvállalás tervezésekor, de legkésőbb amint a babavárás bizonyosságot nyer, érdemes átgondolnunk, hogy addig végzett munkánk biztonságos-e a terhesség, a magzat szempontjából, érnek-e minket munkahelyünkön olyan kémiai, fizikai vagy biológiai hatások (vegyszerek, ionizáló sugárzás, fertőzésforrás), amelyek veszélyt jelenthetnek a magzatra. Mindenképp javasolt foglalkozás-egészségügyi szakember (üzemorvos) felkeresése, szükség esetén a munkakör módosítása. Magyarországon törvény kötelezi a munkáltatókat, hogy dolgozni kívánó várandósok számára munkahelyükön megfelelő munkakört biztosítsanak.

Felkészülés a szülésre

Gyermekünk világra jövetele egy új korszak kezdetét jelenti életünkben. Bizonyára Önt is izgalommal tölti el a szülés gondolata, és kérdések sora merül fel Önben. Kétgyermekes anyaként átéltem a terhesség és a szülés örömét és megpróbáltatásait egyaránt, melyek életre szóló tapasztalattal gazdagítottak orvosként is. A saját élmények a korábbi tanulmányaimat messze felülmúlóan erősítettek meg abban, hogy a várandósságra, a szülésre tudatosan kell készülni. A szülés, a születés körülményei nemcsak a gyermek, hanem az édesanya és az édesapa számára is meghatározóak, kihatnak a családi kapcsolatokra, egy újabb gyermek vállalására. Az új élethelyzetben való helytálláshoz elengedhetetlen a tájékozottság. A szülés során számos előre nem látható esemény bekövetkezhet, és a megfelelő információ birtokában a családok könnyebben kezelhetik a nehézségeket is. Elsődleges a türelem, hiszen szülés hosszú folyamat. A szüléshez olyan segítőt válasszon, akiben megbízik, akinek elfogadja a javaslatait kritikus helyzetben is.
Szülésre felkészítő foglalkozásaimon segítek eligazodni a terhességgel és a szüléssel kapcsolatos rengeteg információ útvesztőjében a szülés megindulásának jeleitől kezdve az alarmírozó tüneteken át a fájdalomcsillapítási lehetőségekig. A foglalkozásokon, amelyeken a leendő apukával vagy más kísérővel vehet részt, igyekszem minden kérdésre választ adni, az aggodalmakat eloszlatni. Együtt tanulhatóak meg a szülést segítő testhelyzetek, a megfelelő légzéstechnika. Beszélgetünk testünk felépítéséről, a szülés folyamatáról, a gátmetszésről, a császármetszésről, arról, hogy mit érdemes magunkkal vinni a kórházba, a szoptatásról, a szülés utáni felépülésről és sok egyébről. Az orvosoknak nem mindig kézenfekvő, hogy mi az, amit el kell magyarázniuk, és mi az, ami ismert, ezért fontos kérdezni!

Várandósgondozás, terhességi alatti vizsgálatok

A várandósgondozás során javasolt vizsgálatokat (Baby Doppler: magzati szívhang-ellenőrzés a 20. héttől, NST, vizeletvizsgálat, testtömegmérés, vérnyomásmérés, nőgyógyászati vizsgálat – méhszájellenőrzés, ultrahangvizsgálat) követően részletesen megbeszéljük a kapott eredményeket. Kérdezzen bátran, hiszen a terhesség során számos új, szokatlan élménnyel, ismeretlenségénél fogva esetleg aggasztó jelenséggel találkozhat.
Alacsony kockázatú a várandósság, ha a családban és többedik terhesség esetén az előzőnél nem volt tényező, amely az anya vagy a magzat egészségét hátrányosan befolyásolhatja. A gondozást alacsony rizikójú várandósság esetén szülész-nőgyógyász vagy szülésznő, magas rizikójú várandósság esetén szakorvos végezheti. A személyes kockázat mérlegelése céljából érdemes már a tervezett gyermekvállalás előtt orvoshoz fordulni!
A várandósgondozás során számos szűrővizsgálat – vér- és vizeletvizsgálatok, hepatitisz, szifilisz, vércsoport-meghatározás és vörösvérsejt-ellenanyagszűrés, ultrahang-szűrővizsgálatok a 11-13., illetve a 18-20., majd a 32. és a 38. terhességi héten, terheléses vércukorvizsgálat (OGTT:  vércukorszintmérés reggel, evés-ivás előtt és 75 g glukóz fogyasztása után 120 perccel); fogorvosi és háziorvosi vizsgálat, NST, fogamzáskor betöltött 37. életév felett genetikai tanácsadás, Streptococcus B-szűrés – javasolt. A prenatális szűrővizsgálatokról itt kaphat bővebb információt. A 2014-ben kiadott, terhesgondozásról szóló rendelet értelmében a 38. héttől javasolt a magzati szívműködés vizsgálata kardiotokográffal (CTG, NST-non-stress test). 20-30 percen át regisztráljuk nyugalmi helyzetben. A görbe jellegzetességeiből következtetni lehet a magzat állapotára, a méhlepény működésének vagy a köldökzsinór vérkeringésének zavarára, ám más szűrővizsgálatokhoz hasonlóan pontos diagnózist nem ad, ezért nem megnyugtató vagy kóros lelet esetén további vizsgálatokat végzünk, hogy dönthessünk a szükséges tennivalóról. Szülőszobai felvétel, akár szülésindítás is indokolttá válhat.