HPV

Humán Papilloma Vírus (szűrés, védőoltás, méhnyakrák)

A humán papilloma vírusok (HPV) közé száznál több vírustörzs tartozik, ezek egy része nemi úton terjed. Az alacsony kockázatú (low risk – LR) törzsek (6, 11) jóindulatú nemi szervi szemölcsöket (condyloma), a magas kockázatú (high risk – HR) törzsek (16, 18, 31, 33, 45, 52, 58) a méhnyak sejtjeinek kóros osztódását, rákelőző állapotot, méhnyakrákot okozhatnak. Utóbbiak szerepe bizonyított a méhnyakrák, a hüvelyrák, a szeméremtestrák, a péniszrák, a nyelőcsőrák, a gégerák és a kiújuló légúti papillomatosis kialakulásában. A méhnyakrákot az esetek több, mint 95%-ában a HPV valamely magas kockázatú típusával való tartós fertőzés okozza. Ezen vírusok szoros bőr- és nyálkahártya-kontaktussal terjednek, szexuális úton. Egyéb módon történő terjedésre egyelőre nincs bizonyíték. Az óvszerhasználat csökkenti a fertőzésveszélyt, de nem biztosít 100%-os védelmet. A fertőzésre hajlamosító tényezők: a korán megkezdett nemi élet, a szexuális partnerek száma, azok korábbi partnereinek a száma, szexuális kapcsolat olyan férfival, akiknek méhnyakrákos partnere volt,
egyéb szexuális úton terjedő betegségek (Chlamydia, Herpes) jelenléte, dohányzás, legyengült immunrendszer. HPV-pozitivitás esetén egyéb szexuális úton átvihető fertőzésekre is tanácsos szűrővizsgálatot végeztetni.
A HPV magzati fejlődési rendellenességet nem, de kiújuló légúti papillomatózist okozhat, ennek kialakulását a császármetszés csökkenti.
A felnőtt nők 25%-a HPV-fertőzött (a 20-24 éves krosztályben ez az arány 50%). A szexuálisan aktív népesség 80%-a legalább egyszer találkozik élete folyamán (leggyakrabban 20-30 éves korban) valamely típussal. A fertőzöttek 10%-ánál jön létre tartós fertőzés (egy év elteltével még mindig kimutatható ugyanazon vírustípus a szervezetben). Az átmeneti fertőzésnek nincs rosszindulatú betegséget előidéző hatása. A vírushordozás átlagos ideje LR típusok esetén 8 hónap, HR típusoknál 13 hónap. Az immunrendszer az esetek 70%-ában 12 hónap, 90%-ában 24 hónap alatt eltávolítja a fertőzött sejteket a szervezetből. A gyógyulási arány javítható, a HPV-negatívvá váláshoz szükséges időtartam rövidíthető immunerősítőkkel és hüvelygélekkel (Colpofix, Papilocare), amelyek segítenek megelőzni a rákelőző elváltozások kialakulását, a már fennálló hámelváltozások regenerációját. A helyi kezelés segít áthidalni a „figyelmes várakozás” feszült időszakát (nem súlyos hámelváltozás esetén fél év elteltével javasolt a citológiai mintavétel, egy év elteltével a HPV-teszt ismétlése). Még tartós fertőzés esetén is nagyon alacsony a rosszindulatú folyamat kialakulásának valószínűsége. Súlyos fokú rákelőző elváltozás (HSIL, CIN3) kialakulásának kockázata 3 év alatt 1/4 HPV 16-os, 1/9 HPV 18-as és 1/19 egyéb HR HPV-fertőzés fennállása esetén. Míg a dohányzás a tüdőrák kockázatát a nem dohányzók kockázatának 8-szorosára, a HPV 16 a méhnyakrák kockázatát 434-szeresére növeli!
A rákelőző állapotok (ASC-US, ASC-H, LSIL, HSIL, CIN 1-3) szűréssel időben felismerhetőek és kezelhetőek, ezért 21 éves kortól 3 évente javasolt.
30 éves kor alatt folyadék alapú citológia, 30 éves kor felett HPV-szűrés javasolt elsődleges szűrőmódszerként.
A pozitív eredmény magas érzékenységgel (92%-kal) azonosítja azokat a nőket, akiknek fokozott odafigyelés, gyakoribb szűrővizsgálat javasolt a rákelőző állapot kialakulásának emelkedett kockázata miatt. A HPV-pozitivitás még nem betegség! A negatív eredmény megbízhatóan garantálja, hogy a páciensnek a következő 3 évben súlyos fokú rákelőző állapota, rosszindulatú méhnyakdaganata nem alakul ki (a kialakulás kockázata 0,34% negatív HPV-teszt és 0,78 % negatív folyadék alapú citológia esetén). Tehát 30 éves kor fölött a HPV-alapú szűrés sokkal hatékonyabb, mint a hagyományos sejtkenetalapú. Ha a páciensnek nincs HPV-fertőzése, a 3 év elteltével javasolt következő szűrési időpontig nagyon kicsi az esélye a súlyos fokú rákelőző állapot/rák kialakulásának.
HPV-fertőzést követően nem alakul ki természetes védettség, tartós védettséget csak a védőoltások biztosíthatnak. A védőoltás hatására termelődő antitestek megakadályozzák a vírusok hámsejtekbe jutását. A legújabb, 9 komponensű oltás a szeméremtesti szemölcsök ellen (6, 11) és a leggyakoribb magas rizikójú HPV törzsek ellen (16, 18, 31, 33, 45, 52, 58) is véd. A védőoltások nem tartalmaznak élő vagy elölt vírusokat, sem a vírusok genetikai anyagát (DNS-ét), csak vírusszerű részecskéket, fehérjéket, amelyek aktiválják a szervezet immunválaszát, de fertőzést, betegséget nem okoznak. A szexuális élet megkezdése előtt alkalmazva közel 100%-os biztonsággal megelőzhető az adott vírustípussal összefüggő betegség kialakulása, ugyanakkor a szexuális élet megkezdése után vagy korábbi HPV-fertőzés során/után sem késő a vakcináció. Felnőtt, szexuálisan aktív nőknél is csökkenti a méhnyakrák kialakulásának esélyét, újabb adatok szerint elősegíti a fertőzés gyógyulását, ezért minden nőnek ajánlott korosztálytól és korábbi HPV-fertőzéstől függetlenül. A nőgyógyászoknak, a háziorvosoknak, a védőnőknek és a szülőknek egyaránt felelősségteljes szerepük van a fiatalok megelőzésről való felvilágosításában. Fontos, hogy elmagyarázzák a fiataloknak és szüleiknek, mennyire hasznos a HPV elleni védőoltás a lehetőleg a nemi élet megkezdése előtt (de később is hatékony), a védekezés a nemi úton terjedő fertőzések ellen (óvszerhasználat) és a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálat. Azokban az országokban (pl. Ausztrália), ahol a 12 éves lányok és fiúk régóta államilag finanszírozottan kapják a vakcinát, igazolódott, hogy az oltás jelentősen csökkenti a méhnyakrákos halálozást. Ez nem jelenti azt, hogy azoknak, akik megkapták, többé nem kell szűrésre járniuk. A védőoltást felnőttkorban sem késő beadatni. Átvészelt vagy fennálló HPV-fertőzés esetén is kifejezetten ajánlott! Magyarországon a hetedikes lányoknak és fiúknak ingyenes a vakcina, szülői beleegyezéssel kérhető! Indokolt a férfiak oltása is, mert férfiakban is kialakulhatnak elváltozások, illetve a HPV-pozitív férfiak átadhatják a vírusokat női szexuális partnereiknek. Terhesség alatti alkalmazása kerülendő, bár beoltott várandósok magzatainál eddig nem figyeltek meg fejlődési rendellenességet. Szoptatás alatt beadható. A védőoltás után a rendszeres szűrés folytatása javasolt, hiszen az oltások egyelőre nem nyújtanak védettséget minden egyes rákkeltő HPV-típussal szemben. A szűrés és a védőoltás együttes alkalmazásával védekezhetünk leghatékonyabban a méhnyakrák ellen! HPV-pozitivitás esetén szakorvosi konzultáció javasolt a további teendőkkel kapcsolatban, és érdemes hiteles forrásból tájékozódni.

HPV és meddőség

Egyre több megfigyelés szól a HPV-fertőzés és a párok csökkent termékenysége közötti összefüggés mellett. Igazolódott a HPV-fertőzés és a károsodott sperma közti ok-okozati összefüggés. Ajánlott a donor sperma HPV-tesztelése. A vírusok fragmentációt okoznak a spermium DNS-ében. Meddőség miatt vizsgáltak körében a HPV-pozitiv férfiak spemiumainak DNS-e fokozottan károsodott a HPV-negatív férfiak spermiumaihoz képest. A meddő férfiak 16%-a HPV-pozitív. HPV-pozitív apa esetén a vetélés kockázata 4-szeres a HPV-negatív apák esetében tapasztalhatóhoz képest. A spermium fejéhez kötődő vírus bejut a petesejtbe, megjelenik az embrióban, és a sejtosztódási megzavarásával fokozza a vetélés és a koraszülés rizikóját. Ismeretlen eredetű meddőség esetén ajánlott a párok HPV-tesztje. A HPV elleni oltás jótékony hatása miatt ilyen esetekben is megfontolandó.

Condyloma

Az alacsony rizikójú HPV-fertőzés okozta bőrnövedéket nevezzük condylomának, nemi szervi szemölcsnek. Ezek 90%-át a populáció mintegy 2%-ában kimutatható 6-os és 11-es törzs okozza. A szexuálisan aktív populáció 1%-ának van szemölcse elsősorban a nemi területeken, a szájüregben, a végbélben. A fertőzések kb. fele tehát tünetmentesen zajlik. A szemölcsök kialakulásának esélyét befolyásolja a szervezet védekezőképessége. Fertőzést követően nőknél 5-6, férfiaknál 11-12 hónap múlva jelentkezik a szemölcs. Kezelésére fagyasztás (folyékony nitrogén), gyógyszeres kezelés külsőleg (triklórecetsav, Condyline – terhesség alatt ellenjavallt), műtéti eltávolítás vagy lézer jön szóba. Az enyhe elváltozások spontán gyógyulhatnak, azonban a tünetek hirtelen fellángolása, a szemölcsök gyors és növekedése gyakori. Ennek elkerülésére javasoljuk a mielőbb megkezdett kezelést. Fontos a környező bőrterület sérüléseinek (pl. borotválás) megelőzése. 
Fagyasztást az Erzsébet Fürdőben végzek.